Begin van de maand melden we al dat de stroomprijs fors hoger ligt. En nu is ook de gasprijs aan de beurt. Gashandelaren betalen nu ongeveer 46 euro per megawattuur, de hoogste prijs van dit jaar.
De prijsstijging is op dit moment vooral lastig voor mensen met een dynamisch energiecontract. Die zien het namelijk direct terug in de energierekening.
Blijven de prijzen hoog, dan krijgen meer Nederlanders een hogere rekening. De prijsstijging zal dan namelijk ook verwerkt worden in de variabele en vaste gasprijs.
Gasprijs boven de 45 euro per megawattuur
Begin deze maand kostte een megawattuur gas op de Amsterdamse beurs nog 39 euro. Inmiddels is de prijs met 7 euro gestegen. In december vorig jaar was de prijs voor het laatst boven de 45 euro.
De recente prijsstijging komt vooral doordat er de afgelopen weken veel gas is gebruikt voor stroomproductie, denkt gasexpert Jilles van den Beukel van The Hague Centre for Strategic Studies.
Het weer speelt hierbij een belangrijke rol. Zonnepanelen en windmolens leverden minder stroom door weinig zon en wind.
“Daardoor zijn de gascentrales volop ingezet”, zegt Van den Beukel.
Dit zorgt voor extra vraag naar gas, wat de prijs omhoog duwt. Daarnaast wordt elektriciteit duurder als deze met gas wordt opgewekt in plaats van met zon of wind. Dit verhoogt ook de stroomprijzen.
Een andere factor is dat het Russische staatsgasbedrijf Gazprom momenteel minder gas aan Europa levert door een conflict met het Oostenrijkse energiebedrijf OMV. Dit maakt de al krappe gasmarkt in Europa nog krapper en stuwt de actuele gasprijs verder op.
Tarieven stijgen mogelijk naar 80 cent per kilowattuur
Dit is vooral merkbaar voor mensen met een dynamisch contract, waarbij de prijzen per dag of zelfs per dagdeel kunnen veranderen. Volgens cijfers van toezichthouder ACM heeft ruim 5 procent van de Nederlandse huishoudens zo’n contract.
Zij merken waarschijnlijk dat de stroomtarieven vooral ’s avonds hoog zijn. De afgelopen dagen kon de prijs oplopen tot zo’n 80 cent per kilowattuur. Hierdoor wordt het tijdens deze uren interresant om het stroomverbruik te verminderen. Dit kan door onder andere de vaatwasser of wasmachine later te draaien.
Vaste gasprijs ook mogelijk bij dynamisch contract
We zien dat energieleveranciers inspelen op de onrust door de hogere prijzen. Zo bieden sommige leveranciers contracten aan waarbij je de gasprijs voor een paar maanden kunt vastzetten, terwijl de stroomprijs dynamisch blijft. Zo biedt onder andere Frank Energie en Wintervast aanbod.
Voor mensen met een vast of variabel contract is het afwachten of de energierekening verder stijgt. Dit hangt af van hoe lang de hoge handelsprijzen aanhouden en van je contract, vooral als je snel nieuwe tarieven krijgt.
Wie een vast contract heeft met tarieven die nog een jaar doorlopen, zal weinig merken. Maar wie op 1 januari nieuwe tarieven krijgt, kan dit wel voelen. Dit hangt ook af van het inkoopbeleid van de energieleverancier en hoe koud de winter zal zijn.