ENGIE maakt ook de stap, terugleverkosten voor nieuwe klanten

ENGIE maakt ook de stap, terugleverkosten voor nieuwe klanten

Vorige week waren het Vattenfall en Delta Energie, en deze week zijn het Essent en ENGIE. Hierdoor lijkt het er steeds meer op dat consumenten met zonnepanelen echt niet meer ontkomen aan terugleverkosten.

 

Terugleverkosten ENGIE – eenvoudig en overzichtelijk

Veel energieleveranciers werken met een schalensysteem. Op basis van dit systeem valt iemand op basis van zijn totale teruglevering in een specifieke schaal. En aan deze schaal zijn specifieke kosten verbonden.

Bij ENGIE houden ze het systeem wat eenvoudiger. Hier gaan klanten namelijk gewoon een vast bedrag per kWh betalen. Voor iedere kWh stroom die klanten meer opwekken dan verbruiken gaat men 11,5 eurocent betalen.

 

Vastrechtkosten worden lager

ENGIE rekende altijd meer vastrechtkosten voor eigenaren van zonnepanelen, en dit zal ook zo blijven. Maar wat men betaald wordt wel aanzienlijk minder.

Voorheen betaalde klanten met zonnepanelen een speciale opslag. Hierdoor was men €234,32 per jaar meer kwijt aan vastrechtkosten dan klanten zonder zonnepanelen. Dit bedrag zal dalen met €195,60. Hierdoor zijn klanten met zonnepanelen ‘’nog maar’’ €38,72 meer kwijt aan vastrechtkosten.

 

Terugleverkosten, geen ontkomen meer aan?

In eerste instantie rekenende alleen een handje vol energieleveranciers terugleverkosten. Dit waren onder andere Vandebron, Vrijopnaam, Energie VanOns, en Budget Energie.

Na deze eerste lichting lijkt de beer los. Zo volgde de energieleveranciers elkaar in rap tempo op. En nu zijn er bijna geen energieleveranciers meer over die geen terugleverkosten vragen.

Naast terugleverkosten zijn er ook energieleveranciers die extra vastrechtkosten vragen aan klanten met zonnepanelen. Dit deed ENGIE ook, maar ook bijvoorbeeld ook Greenchoice en Coolblue Energie. Nu komen de aparte terugleverkosten hier ook nog eens over heen.

Wie echt geen terugleverkosten wil betalen zou nu alleen nog kunnen kiezen voor dynamische energieleveranciers. Het nadeel hiervan is alleen dat de vergoedingen voor teruggeleverde stroom weer erg laag zijn op momenteel dat stroom volop beschikbaar is. Links of rechts om wordt de situatie dus gewoon minder gunstig voor eigenaren van zonnepanelen.

 

Voor wie gelden de terugleverkosten?

De nieuwe terugleverkosten bij ENGIE zullen gelden vanaf 28 mei 2024. Vanaf dit moment zullen de kosten worden toegepast bij nieuwe klanten of klanten met een variabele overeenkomst.

Klanten die nog een vaste overeenkomst hebben met ENGIE zullen voorlopig nog ontkomen aan de extra kostenpost. Maar wanneer zei moeten verlengen zullen de kosten ook actief worden.

 

Terugleverkosten laag houden

Wie zonne-energie opwekt kan door middel van diverse tips wel zijn terugleverkosten beperken. Zo geeft ENGIE zelf de volgende tips:

  1. Gebruik stroom zo veel mogelijk wanneer je het opwekt. Draai bijvoorbeeld overdag de was en laadt de elektrische auto op.
  2. Zet niet alles in één keer aan, maar probeer apparaten elkaar te laten opvolgen zodat er continue een mooi niveau aan verbruik is.
  3. Oriënteer of het mogelijk is om de opgewekte stroom bijvoorbeeld op te slaan in een thuisbatterij.

Hiernaast zijn er online nog vele andere tips te vinden die u kunnen helpen bij het reduceren van uw terugleverkosten.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave