Up next: Ook Delta Energie introduceert terugleverkosten

Up next: Ook Delta Energie introduceert terugleverkosten
Ook Delta Energie introduceert terugleverkosten © DELTA

Het gezegde; ‘’Als er een schaap over de dam is, dan volgen er meer’’ is niet zomaar bedacht. Het is namelijk een gezegde wat vaak hout snijdt.

In het geval van de nieuwe terugleverkosten is dit gezegde ook weer meer dan treffend. Zo volgen de energieleveranciers die terugleverkosten introduceren elkaar rap op.

Eerder deze week berichten we al dat energieleverancier Vattenfall met terugleverkosten van start gaat. En we kunnen nu ook melden dat Delta Energie gaat beginnen met het rekenen van terugleverkosten. Hiermee is het volgens onze administratie de 17e energieleverancier die deze vorm van kosten heeft geïntroduceerd.

 

Introductie terugleverkosten

Vanaf 1 juli zal Delta Energie gaan beginnen met het heffen van terugleverkosten aan nieuwe klanten of klanten met een variabele overeenkomst. Iedereen die 100 kWh of meer teruglevert zal de extra heffing moeten gaan betalen.

Ook Delta Energie maakt gebruik van een schalensysteem. Waarbij klanten worden opgedeeld in een schaal op basis van hun totale teruglevering. Hierbij geldt, hoe meer er wordt terug geleverd, hoe meer er betaalt moet worden.

In totaal zijn er 45 schalen. Wie in de laagste schaal valt, die van 0 tot 100 kWh, betaalt niks. Vanaf hier lopen de schalen en kosten langzaam op. Wie bijvoorbeeld 1100 kWh teruglevert per jaar zal in schaal 11 vallen, wat betekent dat er €80,90 extra in rekening gebracht zal worden.

Wie benieuwd is in welke schaal die valt, en wat men hierdoor gaat betalen, kan gebruik maken van deze bijlage. Hierin staan alle 45 schalen vermeldt met de bandbreedte en de gepaarde kosten per jaar.

 

‘’Door de salderingsregeling krijg je een hoge prijs voor een flink deel van de stroom die je teruglevert. Diezelfde stroom moeten wij tegen vaak lage prijzen op de stroommarkt verkopen. Het verschil is een kostenpost voor ons.” Dit heeft met onbalans op de energiemarkt te maken; wanneer zonnepaneeleigenaren energie terugleveren is er vaak een overschot aan stroom. Wanneer klanten meer stroom afnemen, bijvoorbeeld in de winter, is de vraag juist hoger en daarmee ook de prijs van de energie.’’ aldus het energiebedrijf in een statement.

 

Video: hoe werken de vaste terugleverkosten?

 

Verlaging stroomprijs

Het is overigens niet alleen maar slecht nieuws. Zo zal de energieleverancier de reguliere stroomprijs verlagen met 4 eurocent per kWh. Deze verlaging is mogelijk omdat de extra kosten voor teruglevering nu eerlijker verdeeld wordt.

Delta Energie is nu de 17e energieleverancier die begint met terugleverkosten. Eerder begonnen onder andere al Vandebron, Budget Energie, Eneco, Greenchoice, ENGIE, Oxxio, en Vattenfall met deze extra vorm van kosten voor zonnepaneeleigenaren.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave