Vattenfall verlaagd energietarieven opnieuw

Energieleverancier Vattenfall heeft aangekondigd dat haar energietarieven per 1 oktober zullen dalen voor klanten met een variabel contract. Deze daling is mogelijk aangezien het energiebedrijf haar energie ook goedkoper in heeft kunnen kopen. Door de daling in energietarieven zullen klanten volgend jaar gemiddeld zon €95 minder kwijt zijn aan de energierekening.

 

Nieuwe tarieven Vattenfall – Stroom & gasprijs per m3 Vattenfall

Vanaf 1 oktober 2023 zullen klanten met een variabel energiecontract €1,2975 per kuub gas gaan betalen. Dat is een daling van ongeveer 3,5 eurocent per kuub. Hiermee is Vattenfall op dit moment één van de goedkoopste gasleveranciers binnen de Nederlandse energiemarkt.

Ook de stroomprijs per kWh zal dalen, met ongeveer 4 eurocent. Hierdoor betalen klanten geen €0,385 per kWh maar rond de €0,345.

Vattenfall klanten met vaste tarieven zullen geen effect merken van de prijsdaling, deze betalen namelijk dezelfde vaste prijs gedurende hun hele contracttermijn.

 

Dalende handelsprijzen

Vattenfall ziet de handelsprijzen voor stroom en gas al gedegen tijd dalen, waardoor het stroom en gas goedkoper in kan kopen. Zo kost gas nu slechts rond de €40 per megawattuur, waar het eerder nog voor tot boven de €100 per megawattuur ging.

Door de dalende inkoopsprijzen kan Vattenfall ook haar klanten goedkoper stroom en gas aanbieden. Voor een gemiddeld huishouden zal dit betekenen dat ze bijna €100 minder per jaar zullen betalen.

 

Verandering in vaste kosten

Naast dalende tarieven voor stroom en gas vinden er nog enkele veranderingen plaats. De vaste leveringskosten voor gas zullen dan van €5,99 per maand naar €4,99. Hiernaast zullen de vaste kosten voor stroomlevering stijgen van €5,99 naar €8,99. Onder de streep zijn klanten dus 3 euro meer per maand kwijt aan vaste leveringskosten.

De verhoging van de vaste leveringskosten komt vooral door toenemende kosten door het terugleveren van stroom. Aangezien het stroomnet regelmatig veel te vol raakt moeten energieleverancier extra kosten maken. Op deze manier wil de energieleverancier dit compenseren.

Eerder maakte Vandebron al bekend dat het een speciale opslag zal gaan rekenen bij klanten met zonnepanelen. Afhankelijk van de hoeveelheid stroom die een klant terug levert aan het net, zal het een extra bijdrage betalen per maand. Voor grote opwekkers kan dit een verschil opleveren van honderden euro’s per jaar.

 

Toekomst energieprijzen erg onduidelijk

Ondanks dit goede nieuws blijft het onzeker wat er op de lange termijn gebeurt met de energieprijzen. Zo kunnen kleine ontwikkelen een groot effect hebben op de energieprijzen. Aan het begin van de week steeg de gasprijs op een bepaald moment bijvoorbeeld met maar liefst 18%. Deze forse stijging werd veroorzaakt door een mogelijk staking bij productielocaties in Australië.

Naast ontwikkelingen in Australië blijft natuurlijk de situatie in Oekraïne ook een onstabiele factor voor de gasprijs. Wie zijn risico zo veel mogelijk wil uitvlakken kan wellicht het beste kiezen om nu zijn tarieven vast te zetten voor langere periode. Dit aangezien de tarieven nu weer op een redelijk niveau terug gedaald zijn.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave