Tot 2021 maximaal 24 miljard kubieke meter gas uit Groningen


Tot 2021 maximaal 24 miljard kubieke meter gas uit Groningen

Het besluit om tot en met het jaar 2021 jaarlijks maximaal 24 miljard kubieke meter aardgas in Groningen te winnen is door de ministerraad goedgekeurd. Alleen in echt koude winters wordt het mogelijk om meer aardgas te winnen. Dat maakte het kabinet afgelopen week bekend.

Hiernaast wordt er voortaan elk jaar gekeken of het productieplafond moet worden aangepast. Bijvoorbeeld omdat omstandigheden of kennis veranderd is. Mede door het gelijkmatiger winnen van aardgas moet de kans op aardbevingen klein blijven. Het genomen besluit is mede gebaseerd op adviezen van onder andere de toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Veilig wonen

Onder andere premier Mark Rutte gaf aan dat de pijler veiligheid het belangrijkste in deze kwestie geweest is. Dit besluit is een van de vervolgstappen van het kabinet om te zorgen dat Groningers veilig kunnen wonen en hun vertrouwen in de politiek terugwinnen. Naast de maximumwinning wordt ook de schade-afhandeling voor Groningers met schade verbeterd volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Al sinds lange tijd is er veel verzet tegen de gaswinning in Groningen. Zo zorgt het onder andere voor aardbevingen in de provincie waardoor huizen, bedrijfspanden, scholen en andere gebouwen flinke schade oplopen. Om de veiligheid te kunnen waarborgen is sinds het jaar 2012 de gaswinning gehalveerd volgens Rutte. Tot eind oktober mag de NAM overigens nog 27 miljard kuub gas uit de grond halen.


Over Koen Verkerk

Ik schrijf dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen. Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.