Tot 2021 maximaal 24 miljard kubieke meter gas uit Groningen

Tot 2021 maximaal 24 miljard kubieke meter gas uit Groningen

Het besluit om tot en met het jaar 2021 jaarlijks maximaal 24 miljard kubieke meter aardgas in Groningen te winnen is door de ministerraad goedgekeurd. Alleen in echt koude winters wordt het mogelijk om meer aardgas te winnen. Dat maakte het kabinet afgelopen week bekend.

Hiernaast wordt er voortaan elk jaar gekeken of het productieplafond moet worden aangepast. Bijvoorbeeld omdat omstandigheden of kennis veranderd is. Mede door het gelijkmatiger winnen van aardgas moet de kans op aardbevingen klein blijven. Het genomen besluit is mede gebaseerd op adviezen van onder andere de toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Veilig wonen

Onder andere premier Mark Rutte gaf aan dat de pijler veiligheid het belangrijkste in deze kwestie geweest is. Dit besluit is een van de vervolgstappen van het kabinet om te zorgen dat Groningers veilig kunnen wonen en hun vertrouwen in de politiek terugwinnen. Naast de maximumwinning wordt ook de schade-afhandeling voor Groningers met schade verbeterd volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Al sinds lange tijd is er veel verzet tegen de gaswinning in Groningen. Zo zorgt het onder andere voor aardbevingen in de provincie waardoor huizen, bedrijfspanden, scholen en andere gebouwen flinke schade oplopen. Om de veiligheid te kunnen waarborgen is sinds het jaar 2012 de gaswinning gehalveerd volgens Rutte. Tot eind oktober mag de NAM overigens nog 27 miljard kuub gas uit de grond halen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *