Duurzame verwarming voor Alkmaarse binnenstad

Vorige week is er opnieuw een mijlpaal bereikt in de aanleg van het Alkmaarse warmtenet. Door het doorkruizen van de Hoornsevaart komt duurzame warmte voor bedrijven in de binnenstad erg dichtbij.

“Voor Alkmaar is dit van grote betekenis. De stad wordt een stuk duurzamer, omdat we dankzij het warmtenet een forse CO2-reductie bereiken. Zo komen we een stap dichter bij de duurzaamheidsdoelstellingen die wij hebben gesteld in het duurzaamheidsprogramma 2016-2020.” Wethouder duurzaamheid Jan Nagengast (CDA) van gemeente Alkmaar.

 

Duurzame verwarming voor Alkmaarse binnenstad
Impressie van het toekomstige Overstad, Alkmaar Bron: Vestigingslocaties.nl

 

Overstad

Na het oversteken van de Hoornsevaart zal het warmtenet ook de Overstad bereiken.

“In dat deel van de stad ligt een groot potentieel aan grote gebouwen dat kan worden aangesloten op het warmtenet. We zijn in gesprek met bedrijven die er gebruik van kunnen maken. Eén daarvan is Poppodium Victorie dat voor warmte heeft gekozen” Arjan ten Elshof, directeur HVC Alkmaar.

 

Poppodium Victorie bespaart vanaf 2017 ruim 50 ton CO2-uitstoot per jaar door te kiezen voor het warmtenet. Dit staat gelijk aan ongeveer 14 auto’s die jaarlijks 25.000 kilometer rijden.

 

Lastige operatie

Om de uiteindelijke doorsteek naar de Overstad te realiseren wed een deel van de Hoornsevaart afgezet met damwanden. Vervolgens werd dit stuk leeggepompt zodat er tijdelijk leidingen konden worden aangelegd. Een lastige operatie aangezien er veel anders kabels en leidingen liggen, waardoor hoogspanningskabels en riolering. Daarnaast was het er belangrijk dat de waterkering onbeschadigd bleef. Aannemer Visser & Smit Hanab (VolkerWessels) heeft op dit gebied ruime ervaring waardoor de werkzaamheden veilen en zorgvuldig uitgevoerd konden worden.

Tot en met 26 april zullen er nog werkzaamheden plaatsvinden bij de Hoornsevaart. Vanaf Koningsdag zal de Hoornsevaart weer toegankelijk zijn voor vaarverkeer.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *