Stroom opwekken met turbines in waterleidingen


Een nieuwe Amerikaanse start-up wil duurzame energie opwekken door middel van het stromende water in leidingen. Het bedrijf, LucidEnergy, wekt energie op in de waterleidingen door middel van turbines.

“Het is een duurzame energiebron die nog nooit echt is gebruikt”, zegt Gregg Semler, CEO van LucidEnergy, op de site ThinkProgress. “Ons concept biedt alle voordelen van waterkracht, zonder de nadelen.”

Het voordeel van deze vorm van duurzame energie is dat de natuur niet beïnvloed wordt, wat bij stuwmeren wel het geval is. Daarnaast zwemmen er ook geen vissen in de leiding en is er altijd stroming.

In Nederland geen succes

Afhankelijk van de plek waar de turbine geplaatst wordt, kan de oplossing 2 megawatt energie per kilometer pijpleiding opwekken. Het verdient zich dan in ongeveer 15 tot 20 jaar terug. In Nederland zal LucidEnergy in ieder geval geen succes behalen, hiervoor is ons land namelijk te vlak. Wel is LucidEnergy naar eigen zeggen in gesprek met overheden en waterbedrijven in onder meer Zuid-Afrika, Canada, Zuid-Amerika en China. In thuisstad Portland heeft de start-up al een pilot gerealiseerd.

Video LucidEnergy

Meer weten? Bekijk dan hieronder de video!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.