Sterke stijging banen binnen hernieuwbare energiesector

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal voltijdbanen in de energiesector sterk stijgt. Tussen 2008 en 2017 steeg het totaal aantal banen van 35.000 naar 54.000. Deze stijging van ruim 50% komt volgens het CBS voornamelijk door investeringen in hernieuwbare energie en investeringen in energiebesparende oplossingen. Naast deze 54.000 banen in de hernieuwbare energiebranche waren er in 2017 nog 64.000 voltijdbanen binnen de conventionele energiebranche.

 

Installatie zonnepanelen en bouw windparken

Tien jaar terug werd het grootste deel van de werkvoorziening in de energiesector nog veroorzaakt door projecten gerelateerd aan biogas en biomassa, toen ook wel ‘’alternatieve energie’’ genoemd. In 2018 is dit enorm veranderd, nu werken de meeste mensen aan het opwekken van hernieuwbare energie door bijvoorbeeld het installeren van zonnepanelen of het bouwen van windparken.

Sinds enkele jaren overstijgt het aantal banen uit investeringen in de hernieuwbare energiebranche en de energiebesparingsbranche zelfs het aantal banen uit investeringen in conventionele energiebronnen zoals olie en gas. In de afgelopen jaren is het vooral de installatiebranche de profiteert van het grote aantal investeringen in warmtepompen, zonnepanelen en windmolens. Binnen deze branche groeit het aantal banen momenteel zo snel dat er gevreesd wordt door een flink tekort aan mankracht. Iets wat onze huidige klimaatdoelstellingen flink kan drawsbomen.

 

Nu 20.000 banen tekort, maar dit stijgt explosief

Volgens Doekle Terpstra, voorzitter van installatiebranchevereniging UNETO-VNI, is het tekort momenteel ‘’gigantisch’’. Zo is er momenteel al een tekort van 20.000 voltijdsbanen. En dit tekort verdubbeld mogelijk nog eens in de komende vijf jaar. De reden voor dit hoge tekort is vooral een gebrek aan technisch geschoolde mensen. ”We doen er alles aan om meer mensen de techniek in te halen. We kijken bijvoorbeeld met het UWV hoe we mensen uit de financiële sector kunnen laten zij-instromen in de techniek. En we proberen statushouders aan ons te verbinden.” aldus Terpstra.

Naast negatief nieuws is er overigens ook nog goed nieuws te melden. Zo zei Terpstra in het NOS Radio 1 Journaal; ‘’ Een poosje geleden hebben we een overeenkomst met de overheid gesloten, om in vijf jaar 6000 mensen op te leiden. Alle opleidingslokalen zitten stampvol. We gaan die ambitie nu waarschijnlijk verdubbelen.’’.

 

Conventionele energiebronnen

Het aantal banen gerelateerd aan conventionele energiebronnen daalt overigens wel al sinds 2014. Dit komt onder andere omdat er enkel grote kolencentrales zijn opgeleverd, waar men hiervoor veel werk aan had. Daarnaast zorgt ook de verlaagde aardgaswinning in Groningen voor een terugloop aan banen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave