Steden kiezen nog steeds voor grijze stroom


duurzaamheid-bedrijfsleven-mvo

Grote steden in Nederland geven aan dat duurzaamheid hoog in het vaandel staat maar ondertussen wordt er nog steeds volop grijze stroom ingekocht. Dit blijkt uit onderzoek dat is gedaan door het Algemeen Dagblad.

Lokale overheden

Onlangs is er met lokale overheden afgesproken om het gebruik van hun stroom duurzamer in te gaan kopen. In de praktijk blijkt dit niet volgens afspraak te gaan. Lokale overheden kiezen namelijk nog steeds voor de laagste prijs en vaak is dit grijze stroom. De komende jaren gaan E.ON en GDF SUEZ stroom leveren aan, onder andere, Rotterdam, Tilburg, Zwolle en Den Bosch. De stroom, die E.ON en GDF SUEZ gaan leveren aan deze steden, wordt opgewekt met kolencentrales.

Eneco

Naar aanleiding van deze bevindingen heeft Eneco besloten om zich niet meer in te schrijven voor lokale aanbestedingen. “Het probleem bij lokale overheden is dat duurzaamheid en inkoop bij verschillende wethouders liggen. De ene wethouder wordt afgerekend op kostenbesparingen en de andere wethouder op vergroening. Het gevolg hiervan is dat de publieke sector achter loopt op het verduurzamen van de energievoorzieningen”. Aldus Eneco.

Wettelijk

Wettelijk gezien is er niets mis met het inkopen van grijze stroom door lokale overheden. Energieleveranciers ‘vergroenen’ namelijk hun stroom door het inkopen van certificaten voor duurzame stroom. Rotterdam is het dan ook oneens met de kritiek op het inkopen van grijze stroom bij EON en GDF SUEZ.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.