Shell; Minder gas, minder reparaties


Shell; Minder gas, minder reparaties

Als er nog minder gas gewonnen mag worden in de provincie Groningen, dan is er wellicht te weinig budget om huizen op te knappen en te repareren. Dat schrijft oliebedrijf Shell in een brief gericht aan diverse Kamerleden. Eerder deze week bepaalde minister Henk Kamp van de VVD dat er in Groningen niet meer dan 27 miljard kubieke meter aardgas mag worden gewonnen.

”Economische basis weg”

Als de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), waarvan oliegigant Shell voor vijftig procent eigenaar is, wordt opgezadeld met nog lagere gasopbrengsten, “dreigt de economische basis onder het versterkingsplan van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders te worden weggehaald”. Tevens zou het verlagen van de gaswinning in Groningen potentieel ongeveer 100 miljard euro aan nationaal inkomen kosten.

De brief werd door veel kamerleden met verontwaardiging ontvangen. Zo zei PvdA-Kamerlid Henk Nijboer het volgende; “Het bedrijf is verantwoordelijk voor de schade die het heeft aangericht. Dit is belachelijk”, zegt hij tegen RTV Noord. SP-Kamerlid Smaling is het met Nijboer eens: “Dit is te gek voor woorden. De arrogantie van Shell is ongekend.”

VVD-Kamerlid Bosman bevestigt dat diverse politieke partijen door oliebedrijf Shell zijn benaderd met de brief “als input voor de verkiezingsprogramma’s”. CDA-Kamerlid Mulder wijst op een eerder aangenomen motie die zorgt dat schaderegelingen voor de Groningers moet blijven bestaan. In het onlangs gepresenteerde winningsplan van de NAM staat dat het aantal huizen dat niet voldoet aan veiligheidsnormen kleiner is dan vooraf werd aangenomen. Volgens de NAM hoeven in de hele provincie Groningen mogelijk maar ongeveer honderd huizen te worden versterkt. Ook dat bericht kon rekenen op de nodige kritiek.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.