Shell investeert komende jaren minder


import-olie-nederland-rusland-noorwegen

De komende jaren gaat olieconcern Shell flink minder investeren. De belangrijkste reden hiervoor? Het bedrijf wil snijden in de globale investeringen om op deze manier de kosten te drukken en zo uiteindelijk de winstgevendheid te verhogen.

Financiële positie

Shell heeft de afgelopen jaren minder verdiend door de enorme daling van de olieprijs. Naar verwachting zal de lage olieprijs ook nog een tijd aanhouden. Om de financiële positie niet in gevaar te brengen, heeft Shell besloten om de aankomende jaren minder te gaan investeren. In de aankomende jaren tot 2020 zal Shell per jaar zo’n 25 tot 30 miljard dollar minder investeren. Voor dit jaar is er bekend gemaakt dat er zo’n 29 miljard dollar minder wordt geïnvesteerd. Dat is zo’n 35 procent minder dan de voorgaande jaren.

Nieuwe energie

De aankomende jaren zal Shell voornamelijk investeren in diepzeeboringen en chemicaliën. Op deze twee gebieden beschikt het bedrijf al over belangrijke posities en betaalbare groeiplannen. Topman Ben van Beurden gaf aan dat de vraag naar olie en gas de komende jaren groot blijft. Daarnaast onderzoekt het bedrijf kansen in de energiemarkt en dan met name met nieuwe energiebronnen. “Op lange termijn denkt Shell een belangrijke rol te kunnen spelen in de opkomst van nieuwe energiebronnen, zoals biomassa, waterstof, wind en zon”, aldus topman Ben van Beurden.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.