Shell investeert in zonnepark met 50.000 zonnepanelen


Olie- en gasconcern Shell laat een zonnepark bouwen op het chemiecomplex in Moerdijk. In totaal zullen er 50.000 zonnepanelen op het terrein worden geïnstalleerd.

 

Eigen gebruik

Het nieuwe zonnepark zal worden gebouwd op een nu ongebruikt stuk land bij Shell Moerdijk. De ontwikkeling van het energiepark nabij de grootste chemiecomplexen van Europa zal van start gaan in 2018. Wanneer gereed dan moet het zonnepark goed zijn voor 20 MW duurzame energie. Dit is voldoende voor ongeveer 7.000 Nederlandse huishoudens. Shell zal de duurzame energie die het opwekt met het park overigens zelf gaan gebruiken.

 

Actieve rol in energietransitie

Met het ontwikkelen van het zonnepark wil Shell laten zien dat het een actieve rol wil spelen in de Nederlandse energietransitie. Dit wordt ook beaamt door Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland.

 

“We willen graag onze uitstoot verminderen. Enerzijds door de energie-efficiëntie van onze processen te verbeteren, anderzijds door in nieuwe energieactiviteiten te investeren.”

 

Commercieel interessant

Naast het duurzame aspect is het zonnepark volgens Marc van Gerven, Vicepresident Solar bij Shell New Energies, ook commercieel interessant.

 

Zonne-energie gaat een belangrijke rol spelen in de energiesystemen van de toekomst. Met dit project tonen we aan dat we in staat zijn om commercieel aantrekkelijke oplossingen te ontwikkelen voor de industrie.”

 

Interesse in Eneco

Uit bronnen in de bankwereld blijkt dat Shell ook interesse heeft in Eneco. Zo zou het een Amerikaanse zakenbank hebben ingehuurd als adviseur bij een mogelijk bod. Met de aankoop van Eneco, de groenste van de energiereuzen, kan Shell mogelijk haar duurzame ambities krijgt bij zetten. Op dit moment is Eneco nog eigendom van 53 gemeenten, maar de meerderheid van deze gemeenten wil afstand nemen van de energieleverancier. Naast Shell zou ook het Franse energiebedrijf Total, ENGIE, Verbund, investeerders HAL en CVC geïnteresseerd zijn in Eneco. Of Eneco op korte termijn verkocht kan worden moeten nog blijken. Zo hebben al diverse aandeelhoudende gemeenten al ruzie gemaakt met Eneco omdat die niet voldoende mee zou werken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.