Schotland draait op 95% duurzame energie


Schotland maakte in mei opnieuw een recordmaand mee. Schotse huishoudens werden namelijk voor 95 procent voorzien van eigen zonne- en windenergie. Hiermee draaide Schotland bijna continue op 100% duurzame energie.

 

Opmars windenergie

In mei leverde alle windturbines een totaal van 863.495 megawattuur aan het Schotse energienetwerk. Dit is een groei van 20 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Er waren in mei zelfs 11 dagen (van de 31) waarbij er voldoende duurzame stroom werd opgewekt om alle Schotse huishoudens van stroom te voorzien. Op de winderige dag 15 mei was de productie zelfs zo hoog dat windenergie voor 99 procent van de Schotse energiebehoefte kon voorzien. In heel mei zorgde windenergie voor 46 procent van de totale energiebehoefte van Schotland.

 

Ontwikkelingen zonne-energie

Ook op het gebied van zonne-energie doet Schotland het goed. Zo konden veel Schotse huishoudens totaal op eigen duurzame energie draaien aangezien er volop zonuren waren in mei. Op 26 mei was het zelfs zo zonnig dat het Verenigd Koninkrijk een recordopbrengst zonne-energie boekte. Op die dag produceerde de zon 24,3 procent van de totale Britse elektriciteitsbehoefte.

In vergelijking met Nederland boekt Schotland enorm goede resultaten. Zo bleek uit recente cijfers dat Nederland slechts 5,9 procent van de energie duurzaam opwekt. Hiermee zijn we nog lang niet in de buurt van de gemaakte afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.