Ruim 8 miljard kubieke meter gas minder gewonnen in 2015


Ruim 8 miljard kubieke meter gas minder gewonnen in 2015

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft in het jaar 2015 ruim 8 miljard kubieke meter minder aardgas gewonnen dan het jaar ervoor. De daling van in totaal 8,6 miljard m3 gas is een direct gevolg van de maatregelen van Minister Kamp van Economische Zaken. Kamp voerde diverse maatregelingen in om de aardbevingen in Groningen te beperken.

 

Meer dan 46 miljard kubieke meter gewonnen

Uit de jaarcijfers van de NAM blijkt dat de totale gaswinning 46,4 miljard kubieke meter bedroeg. Hiervan werd meer dan de helft (28 miljard kubieke meter) in Groningen gewonnen.

Begin vorig jaar besloot Henk Kamp dat er minder aardgas uit de Groningse velden gepompt mocht worden. Hierdoor zou het aantal aardbevingen in het gebied moeten afnemen. Het jaarlijkse productieplafond werd vastgesteld op 39,4 miljard kubieke meter gas.

 

Verder verlaging gaswinning

Na meer kritiek dat deze verlaging niet voldoende is, besloot de minister dat de gaswinning nog verder verminderd moest worden. Het plafond werd door minister Kamp bijgesteld naar 30 miljard kubieke meter. Volgens Kamp was die hoeveelheid gas de absolute bodem, dit omdat mensen tijdens een strenge winter anders zonder gas zouden komen te komen zitten. In de zomer van 2015 verwierp de Raad van State dat argument en bepaalde dat de gaskraan verder dicht gedraaid moest worden. Tot het einde van oktober 2016 mag er hooguit 27 miljard kubieke meter gas worden opgepompt.

Meer weten? Lees hier meer over de gaswinning en de gasprijs!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.