14 tips bij het overstappen van energieleverancier

Tips bij het overstappen van energieleverancier

Wilt u overstappen naar een andere energieleverancier? Maar weet u niet waar u op moet letten? Om u te helpen bij het overstappen en kiezen van een nieuwe energieleverancier hebben wij 14 handige en praktische tips opgesteld. Door middel van deze tips krijgt u een goed beeld van factoren die belangrijk zijn bij het overstappen van energieleverancier. Benieuwd geworden? Bekijk hieronder de 14 tips!

 

Tip 1. Overstappen van energieleverancier loont!

Bijna alle Nederlandse huishoudens kunnen door over te stappen naar een andere energieleverancier flink besparen! Vooral voor consumenten die nog nooit zijn overgestapt kan een overstap een groot prijsverschil overleveren. Uit onderzoek van de ACM blijkt dat overstappen naar een eenjarig energiecontract vaak de grootste besparing oplevert. Soms loopt dit op tot een bedrag van €500,00!

 

Tip 2. Let op de opzegvergoeding

Overstappen van energieleverancier terwijl u nog een energiecontract voor bepaalde tijd heeft kan u geld kosten. Dit komt door de zogenaamde opzegvergoeding. De maximale opzegboete kan wel oplopen tot €250,00 en dat is natuurlijk zonde! Let daarom op dat uw energiecontract al verlopen is en maandelijks opzegbaar is. In sommige gevallen betaalt uw nieuwe energieleverancier uw overstapboete, of een gedeelte. Check hiervoor de voorwaarden van uw nieuwe energiecontract.

 

Tip 3. Vast of variabel energietarief

Als u energiepakketten gaat vergelijken dan is het ook belangrijk om te bekijken of u een vast of variabel energietarief wilt. Wanneer er verwacht wordt dat de energietarieven dalen dan is het verstandig om een variabel tarief te kiezen. Wanneer dit niet duidelijk is of u graag zekerheid wilt dan kunt u kiezen voor een vast energietarief. Als u een vast tarief afsluit zal het energietarief vast staan voor de hele contractduur! Dit is in de meeste gevallen 1, 3 of 5 jaar.

 

Tip 4. Kies voor stroom en gas bij dezelfde leverancier

Zowel gas als stroom afsluiten bij dezelfde energieleverancier levert meestal de grootste besparing op (dit noemt men vaak een duel fuel energiepakket). Tevens zijn veel overstap aanbiedingen alleen geldig wanneer u zowel stroom als gas afneemt. Alles in een hand houden is over het algemeen ook eenvoudiger voor uw eigen administratie.

 

Tip 5. Neem uw tijd om te vergelijken

Het vergelijken van energiebedrijven en energiecontracten kan soms best wat tijd in beslag nemen. Maar door uw keuzes goed af te wegen weet u zeker dat u achteraf geen spijt krijgt. Wanneer u een nieuw energiecontract afsluit heeft u altijd 14 dagen bedenktijd. Mocht u nog een betere deal tegenkomen kunt u dus altijd nog annuleren binnen 2 weken.

 

Tip 6. Vergelijk op basis van uw eigen verbruik

Met veel vergelijkers kunt u energiecontracten vergelijken op basis van uw persoonlijke energieverbruik, en dat is belangrijk! Welk energiecontract het meest voordelig is, is afhankelijk van uw stroom- en gasverbruik. Wanneer de tarieven hoog zijn maar de vaste kosten laag dan is het contract voordeliger met een laag verbruik. Wanneer de energietarieven laag zijn en de vaste kosten hoog dan is het energiecontract met een hoog verbruik waarschijnlijk voordeliger!

 

Tip 7. Let op tijdelijk acties

Overstappen loont, zeker wanneer u kiest voor een speciale actie. Sommige energieleverancier bieden speciale voordelige energietarieven of een eenmalig korting tot wel honderden euro’s! Op deze manier kunt u eenvoudig besparen op uw energiekosten. Let er wel op dat sommige kortingen alleen gelden voor het eerste jaar. Het jaar daarop kan dus best duurder worden.

 

Tip 8. Geef uw meterstanden op tijd door

Voor het correct opstellen van uw eindafrekening heeft uw oude energieleverancier uw meterstanden nodig. Ontvangt u leverancier deze niet op tijd dan zal hij uw verbruik schatten. En dat kan u geld kosten! Dus geef uw meterstanden op tijd door en zorg voor een juiste eindafrekening en een voorschot dat past bij uw situatie!

 

Tip 9. Blijf overstappen van energieleverancier

Elk jaar overstappen van energieleverancier is over het algemeen het voordeligste en is dan ook wel aan te raden! Kies dus elk jaar voor het voordeligste eenjarige energiecontract en stap na het ontvangen van uw jaarafrekening weer over. Op deze manier kunt u over het algemeen de maximale besparing behalen.

 

Tip 9. Groen is niet altijd groen

Bent u op zoek naar groene duurzame energie? Let dan goed op of de claims van de energieleverancier wel echt kloppen. Veel energiebedrijven zeggen erg groen te werken, maar dit is niet altijd het geval. Wilt u kiezen voor echt duurzame energie? Neem dan eens een kijkje bij bijvoorbeeld Pure Energie, Vandebron, of Greenchoiche.

 

Tip 10. Houd rekening met de opzegtermijn

Wanneer u wilt overstappen dan geldt er altijd een wettelijke opzegtermijn van 30 dagen. Sommige energieleveranciers hanteren een kortere opzegtermijn. Wanneer u uw contract opzegt kan het dus zijn dat u nog een maand moet wachten voordat u kunt overstappen. Ook om deze reden raden wij consumenten aan om voor een eenjarig energiecontract te kiezen. Dan bent u namelijk nog redelijk flexibel.

 

Tip 11. Houd rekening met wijzigingen in uw verbruik

Het is natuurlijk goed mogelijk dat u in de toekomst meer of minder energie gaat verbruiken. Bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding of meer apparaten in huis. Of uw gasverbruik stijgt omdat u een verhuizing maakt. Of gaat u juist minder energie verbruiken vanwege de installatie van zonnepanelen? Vergelijk dus niet op basis van uw huidige verbruik maar op basis van het verbruik dat u verwacht voor de contractperiode.

 

Tip 12. Check ervaringen van andere

Op veel websites, waaronder onze, kunnen consumenten een ervaring achterlaten over hun (oude) energieleverancier. Op basis van deze ervaringen kunt u eenvoudig kiezen welke energieleverancier bij u past! Veel slechte recensies is vaak geen goed teken. Dus check ook wat andere vinden.

Hebt u zelf nog een goede tip voor andere? Deel hem dan met ons! Wij plaatsen hem graag in dit rijtje.

 

Tip 13. Leveringsvergunning

Voor dat u opstapt is het ook verstandig om te checken of de gekozen energieleverancier een juiste leveringsvergunning bezit. Alleen energieleveranciers met een vergunning uitgegeven door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) mogen stroom en gas aan consumenten leveren. Gelukkig bezitten alle energieleveranciers op GoedkopeEnergieenGas.nl standaard een vergunning. Dus hier hoeft u bij ons niet naar om te kijken!

 

Tip 14. Voorwaarden

Naast alle bovengenoemde tips is het ook belangrijk om te kijken naar de voorwaarden. In de voorwaarden kunt u informatie vinden over onder andere de contractduur, opzegtermijn en opzegvergoedingen. Daarnaast kunt u ook informatie vinden over hoe u maandelijks moet betalen en welke tarieven wanneer gelden.

 

Overstappen van energieleverancier

Stap ook vandaag nog over van energieleverancier en bespaar direct honderden euro’s! Aanmelden is slechts minuten werk en uw complete overstap wordt voor u geregeld. Uw nieuwe energieleverancier zegt uw oude energieleverancier op en zorgt voor al het papierwerk. Zelf hoeft u enkel eenmalig uw meterstanden door te geven. Hiermee kan uw oude energieleverancier namelijk een juiste eindafrekening maken. Benieuwd wat u kunt besparen? Voer dan uw verbruik in binnen onze energievergelijker!

Maak hier gebruik van onze energievergelijker.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website | + berichten

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

Twitter

Inhoudsopgave