Voorschotbedrag energie

Voorschotbedrag energie en gas

Door middel van de voorschotbedrag betaalt u elke maand een klein gedeelte van uw jaarlijkse energierekening. Het voorschotbedrag wordt aan het begin van het jaar geschat aangezien u nooit precies weet hoeveel energie u gaat verbruiken. Het bedrag wat u betaald als voorschotbedrag wordt vastgesteld door uw energieleverancier en aan het einde van het jaar vergeleken met uw werkelijke verbruik. Het verschil tussen deze twee bedragen krijgt u terug of betaalt u extra.

 

Berekening hoogte voorschotbedrag

De hoogte van het voorschotbedrag wordt bepaald door uw energieleverancier. Deze maakt een schatting op basis van historische gegevens en technische specificaties van uw woning of pand. Afhankelijk van uw energieleverancier kunt u die voorschotbedrag verlagen of verhogen. Als u zeker wilt weten dat u aan het einde van het jaar niet bij hoeft te betalen kan u het termijnbedrag het beste enigszins verhogen. Wanneer er geen historische gegevens beschikbaar zijn omdat u bijvoorbeeld in een nieuwbouwwoning trekt dan zal het voorschotbedrag gebaseerd voor op bijvoorbeeld de grootte van de woning, de mate van isolatie en het aantal bewoners. Uitgangspunt hierbij is dat u als klant zo min mogelijk hoeft bij te betalen aan het einde van het jaar, in sommige gevallen krijgt u zelfs geld terug!

 

Tussentijdse verhoging voorschotbedrag

In sommige gevallen kan het voorkomen dat uw energieleverancier onverwacht uw voorschotbedrag verhoogt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de energieprijzen plotseling flink toenemen en u een variabel energietarief heeft. U zult dan maandelijks iets meer betalen. Wanneer u het oneens bent met de tussentijdse verhoging, dan kunt u uw energieleverancier vragen om het voorschotbedrag weer te verlagen naar het oude bedrag.

 

Uw voorschotbedrag verhogen of verlagen

In sommige gevallen kan het handig zijn om uw voorschotbedrag te wijzigen. Bijvoorbeeld wanneer u ineens veel meer of veel minder energie gaat verbruiken. Deze wijziging kunt u bij uw energieleverancier aanvragen. Het wijzigen van uw maandbedrag kan bijvoorbeeld handig zijn in het geval van een zeer strenge winter, een verhuizing naar een slechter geïsoleerde woning of bij een gezinsuitbreiding. Ook wanneer u veel nieuwe apparaten aanschaft kan het verstandig zijn om het maandbedrag te verhogen. Wanneer u juist naar een beter geïsoleerd huis verhuist, kinderen het huis verlaten of de winter erg warm was kunt u het maandelijkse bedrag gerust verlagen. Bij veel energieleveranciers kunt u dit eenvoudig online aanvragen.

Voorbeelden

  • Bij EON kan u het voorschotbedrag onbeperkt verhogen en maximaal 10% verlagen.
  • Bij Electrabel kunt u uw maandbedrag maximaal 50% verlagen en onbeperkt verhogen (min €25,00).
  • Bij Essent, Nuon en Eneco kunt u onbeperkt verhogen of verlagen.
  • Bij Energiedirect kunt u maximaal 10% verlagen en maximaal 500% verhogen.
  • Bij de Nederlandse Energie Maatschappij kunt u 15% verlagen en onbeperkt verhogen.
  • Bij Oxxio kunt u 40% verlagen en maximaal 200% verhogen.
  • Bij energieleverancier Qurrent kunt u 10% verlagen en 100% verhogen.

Vraag alle voorwaarden na bij uw energieleverancier.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.