Energie vergelijken

Energie van alle bekende energieleveranciers vergelijken doet u door middel van onze energievergelijker. Voer nu uw energieverbruik in en check direct wat u bij de goedkoopste energieleveranciers gaat betalen. U kunt de selectie eventueel nog aanpassen met diverse filters om het helemaal naar uw smaak te maken.

 

Eenvoudig energie vergelijken

 

9 handige tips voor tijdens het energie vergelijken

Energie vergelijken is heel eenvoudig, maar toch hebben we enkele handige tips voor u op een rijtje gezet. Bekijk ze hieronder.

 

Tip 1. Profiteer van welkomstkortingen

Wanneer u energie gaat vergelijken dan kunt u onder andere letten op de diverse welkomstkortingen waarvan u kunt profiteren. Bij veel energieleverancier kunt u namelijk profiteren van een hoge welkomstkorting! Waarom? Omdat energieleveranciers u graag als nieuwe klant willen hebben. Welkomstkortingen kunnen vooral in het winterseizoen flink oplopen! Bij diverse energiebedrijven ontvangt u tijdens deze periode een korting van wel meer dan €225,00. Profiteer ook van de beste energie acties en bespaar flink op uw energierekening in 2024!

 

Tip 2. Vaste klanten betalen meer

Twijfelt u of u wel moet overstappen? Stop daar mee! Vaste en loyale klanten betalen namelijk altijd meer voor stroom en gas! U profiteert als loyale klant niet van lagere energietarieven, of een mooie welkomstpremie. U betaalt namelijk altijd de hoofdprijs! Kom ook in actie en bespaar eenvoudig enkele honderden euro’s. De kwaliteit van stroom en gas is overal hetzelfde, dus waarom zou u niet overstappen!

  • Vaste klanten betalen eigenlijk altijd meer!
  • De service is overal vergelijkbaar.
  • Het product is precies hetzelfde.
  • U ontvangt alleen geen korting.
  • Of geen gratis welkomstcadeau.
  • Oftewel, u betaalt gewoon te veel!

 

Wat kan ik dan besparen?

Dat vaste klanten meer betalen is wel duidelijk. Maar wat u precies kunt besparen? Dat is voornamelijk afhankelijk van uw energie- en gasverbruik. Hoe meer u verbruikt. Hoe groter de potentiële besparing. Uit recent onderzoek blijkt dat de gemiddelde besparing rond de €180,00 ligt. Uit eerder onderzoek door de Consumentenbond bleek zelfs dat overstappen u zelfs enkele honderden euro’s kan opleveren!

Kiezen voor een 1,3 of 5 jarig energiecontract?

Elk jaar switchen of energietarieven langer vastzetten. Dat is een vraag dit veel gesteld wordt. Uit een rapport van de Nederlandse Mededingingsautoriteit blijkt dat het overstappen naar een 1-jarig contract het meeste kan opleveren, het kan een besparing opleveren tot wel 500 euro.

 

Tip 3. Check reviews tijdens het vergelijken

beoordeling-goedkope-energieDit vinden wij over het algemeen een van de beste aanraders tijdens het vergelijken van energie. Bekijk wat andere consumenten zeggen in reviews. Op bijna alle goede vergelijkingswebsites vindt u beoordelingen van andere consumenten. Ook op onze website kunt u reviews checken. Op basis van reviews kunt u beter een inschatting maken van de prijsstelling en dienstverlening van een energieleverancier. Dus doe hier uw voordeel mee en voorkom nare problemen achteraf!

 

Tip 4. Stap niet te vroeg, en niet te laat over

Overstappen is natuurlijk altijd slim, maar let ook op de timing! Als u uw energiecontract voortijdig opzegt kunt u te maken krijgen met een zogenoemde overstapboete. Dit is een boete die uw energieleverancier kan opleggen omdat u uw contract voortijdig opzegt. Tevens kunnen eventuele kortingen die met het contract gepaard gingen vervallen. En stap u te laat over? Dan gaat u automatisch langer over op de nieuwe (duurdere) tarieven.

Het is slim om uw overstap enkele maanden voor het aflopen van uw contract te regelen. Alle administratieve handelingen kunnen namelijk best even duren. Uw nieuwe energieleverancier zal er dan voor zorgen dat uw nieuwe energiecontract op een gepaste datum in gaat.

 

Tip 5. Vergelijk energieprijzen op basis van uw verbruik

Wilt u zo min mogelijk betalen? Vergelijk dan energieleverancier op basis van uw persoonlijke energieverbruik. Aangezien uw energierekening bestaat uit variabele en vaste kosten is dit essentieel. Een energiepakket kan namelijk voordelig zijn bij een gemiddeld energieverbruik. Maar bijvoorbeeld duur wanneer u een klein appartement hebt en een laag energieverbruik. Hebt u uw verbruik bij de hand? Maak dan hier gebruik van onze energievergelijker. Weet u niet wat uw energieverbruik is? Neem dan contact op met uw huidige energiebedrijf, die kunnen het voor uw opzoeken.

Wat vergelijk ik?

  • Let op de kale energietarieven.
  • Eventuele welkomstkortingen en aanbiedingen.
  • De hoogte van het vastrecht.
  • (Met onze vergelijkingsmodule vergelijkt u All-in-kosten)

 

Tip 6. Verlaag uw energierekening nog verder met zonnepanelen

Wilt u echt weinig gaan betalen? Investeer dan eenmalig in zonnepanelen. Door het aanschaffen en installeren van zonnepanelen kunt u uw energierekening flink verlagen. Wellicht dat u aan het einde van het jaar zelfs geld van uw energieleverancier ontvangt! En niet alleen geld hoeft de motivatie te zijn. U werkt namelijk ook mee aan een schonere toekomst voor onze aarde!

 

Tip 7. Houdt rekening met veranderingen in het jaar 2024

Wanneer u energieprijzen gaat vergelijken dan is het aan te raden om rekening te houden met eventuele wijzigingen in uw verbruik. Het is natuurlijk goed mogelijk dat uw energieverbruik stijgt wanneer u verhuist naar een groter huis. Of dat uw energieverbruik afneemt na het installeren van zonnepanelen of het beter isoleren van uw woning. En ook gezinsuitbreidingen of kinderen die het huis uit gaan kunnen uw energieverbruik doen veranderen. Wilt u het goedkoopste uit zijn. Houdt hier dan rekening mee!

 

Tip 8. Groen of grijze energie?

Tijdens het vergelijken van energieleveranciers kunt u ook kijken naar de duurzaamheid van de geleverde energie. Dit kunt u onder andere aangeven in onze energievergelijkingsmodule of u kunt kijken naar de duurzaamheid van een energiebedrijf. Uit onderzoek blijkt dat onder de grootste energieleverancier Pure Energie, Qurrent, Greenchoice en Vandebron het meest duurzaam zijn. Energieleverancier Essent en Nuon scoren opnieuw erg slecht op duurzaamheid. Qua prijs lopen de groene en grijze energieleverancier niet heel veel uit elkaar, over het algemeen zijn de grijze leveranciers net iets goedkoper.

 

Tip 9. Vast or variabel energietarief in 2024?

Of een vast of variabel energietarief voordelig is, is afhankelijk van de ontwikkeling van de gasprijs en prijs voor elektriciteit. Of de tarieven in 2024 en de toekomst gaan stijgen of dalen is lastig te zeggen, en daarom kunt u beter kiezen voor een tarief dat u prettig vindt. Betaalt u graag een actueel tarief? Kies dan voor een variabele energieprijs. Houdt u meer van zekerheid? Kies dan voor een vast energietarief in 2024 en zet uw energietarieven voor bijvoorbeeld 1 jaar lang vast.

 

Waarom energie vergelijken?

In de afgelopen jaren is de hoogte van onze energierekening flink door gestegen. Hierbij gaat het niet om enkele tientjes, maar om honderden euro’s. Alleen in 2024 stijgt de energierekening gemiddeld al met €334,00. En ook in 2017 en 2018 werd de energierekening hoger, deze steeg steeds met ongeveer €100,00 per huishouden. Om deze reden is het belangrijk om goed te letten op mogelijkheden om te besparen. Een van deze mogelijkheden is het vergelijken van energie. Door in 2024 energieleveranciers te vergelijken kunt u eenvoudig op uw energierekening besparen. Uit de Energiemonitor van de ACM blijkt dat mensen die nog nooit overgestapt zijn tot wel €400,00 kunnen besparen. Daarnaast ligt de gemiddelde besparing rond de €200,00. Een flinke besparing voor slechts enkele minuten werk. Benieuwd wat u kunt besparen? Maak dan hieronder gebruik van onze energievergelijker!

 

Overstappen is heel eenvoudig

Vroeger was het wellicht anders, maar tegenwoordig is overstappen echt een fluitje van een cent. Energieleveranciers regelen namelijk alles onderling, waardoor u zo goed als niets hoeft te doen. Na uw aanmelding bij uw nieuwe energieleverancier zal deze uw huidige aanbieder opzeggen na het verstrijken van de bedenktijd. Zelf hoeft u alleen eenmalig uw meterstanden door te geven. Wanneer alles rond is ontvangt u vanzelf bericht en krijgt u een eindafrekening van uw oude energieleverancier. Hierop ziet u of u nog bij moet betalen, of dat u geld terug krijgt.

koen-verkerk-goedkope-energie-en-gas
Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

X (Twitter)

Inhoudsopgave