Over halve kilometer draadloos energie overgebracht


draadloos-energie-transporteren

Draadloos energie transporteren de toekomst?

Het Japanse Mitsubishi is het gelukt om draadloos energie te transporteren, dit lukte over een afstand van 500 meter. Deze technologie kan heel interessant zijn en gebruikt worden om in de toekomst zonne-energie vanuit de ruimte naar de aarde te sturen.

Tijdens de test gingen LED-lampen branden toen een microgolfsysteem een halve kilometer verderop 10 kilowatt aan straling op de ontvanger van de lampen richtte. Nog nooit is over deze afstand draadloos energie verzonden. Volgens Mitsubishi is deze ontwikkeling een essentiële stap voor hun eigen ‘Space Solar Power System’ (SSPS) project.

Buitenaardse energie

Mitsubishi hoopt dat in de toekomst satellieten met zonnepaneleninstallaties buitenaards energie kunnen opwekken en verzenden naar de aarde. De satellieten, die 36.000 kilometer boven de aarde zullen vliegen, kunnen op deze wijze een belangrijke bijdrage leveren aan de aardse energiemix. Omdat deze zonnepanelen in de ruimte hangen zullen ze 24 uur per dag energie opwekken en geen last hebben van de atmosfeer of bewolking. De installaties zullen gemiddeld ongeveer 3x zoveel energie opwekken als zonnepanelen op aarde. Mitsubishi is van plan dit concept in het jaar 2030 commercieel aan te kunnen bieden.

Het draadloos transporteren van energie kan ook op de aarde zelf van pas komen. Lastig bereikbare gebieden kunnen zo zonder de aanleg van kabels voorzien worden van energie. Daarnaast is deze technologie ook zeer bruikbaar voor het transporteren van energie vanaf offshore windparken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.