Nuon verandert Groningse Eemshavencentrale in batterij


Nuon veranderd de Groningse Eemshavencentrale in batterij

Andere energiecentrale

Energieleverancier Nuon stopt met het verstoken van kolen in de Groningse Eemshavencentrale. Het energiebedrijf gaat samen met studenten van de TU Delft onderzoek doen naar de mogelijkheden om duurzame energie op te slaan in de nu nog fossiele gascentrale.

Het uiteindelijk doel hiervan is om tijdens een overschot aan groene energie, de energie om te zetten in ammoniak. Wat tijdens een tekort aan groene energie kan worden ingezet als brandstof in anders gascentrales. Tijdens de verbranding van ammoniak komt alleen een kleine hoeveelheid stikstofoxide vrij, en helemaal geen CO2.

 

Eenvoudig op te slaan

Op dit moment kan duurzaam opgewekte energie nog lastig worden opgeslagen, maar met ammoniak is dit wel eenvoudig mogelijk. Dit is dan ook de belangrijkste reden dat het energiebedrijf en de TU Delft willen kijken hoe seizoen gerelateerde energieoverschotten, op een efficiënte wijze, kunnen worden opgeslagen. Dit zal namelijk steeds belangrijker worden, de hoeveelheid windmolens en zonnepanelen stijgt namelijk sterk.

 

Voorraad energie opbouwen

Alexander van Ofwegen, directeur Nuon Warmte, legt uit hoe het werkt: “Allereerst zet je elektriciteit uit wind om in vloeibare ammoniak. Daar komt een chemisch proces bij kijken, waarbij je waterstof aan stikstof bindt om ammoniak te maken. Dan sla je de ammoniak op in grote tanks – dat kan zo lang als het nodig is. Zo heb je altijd een voorraad brandstof voor die momenten dat er weinig wind of zon is. Ammoniak kun je als laatste stap als koolstofvrije brandstof gebruiken in de gascentrale. Hiermee recycle je eigenlijk de energie uit wind of zon.”

 

Magnum-centrale

De Magnum-centrale werd in 2013 geopend en zou energie opwekken door verschillende brandstoffen te verbranden waaronder biomassa, gas en steenkolen. Diverse milieuorganisaties hadden hier kritiek op en startten procedures tegen het energiebedrijf. Energieleverancier Nuon sloot een overeenkomst met de diverse partijen en zou tot het jaar 2020 alleen gas verstoken en geen steenkolen.

Nu ziet het energiebedrijf helemaal af van het verbranden van steenkolen in de energiecentrale. Het bedrijf wil zich namelijk steeds meer richten op het opwekken van energie zonder CO2-uitstoot. De TU Delft en Nuon hopen binnen tien jaar grootschalig energie op te kunnen slaan. Aan het nieuwe project ‘Power to Ammonia’ doen naast energiebedrijf Nuon en TU Delft ook ISPT, Stedin Infradiensten, ECN, Universiteit Twente, Proton Ventures, OCI Nitrogen, CE Delft en AkzoNobel mee.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 gedachten over “Nuon verandert Groningse Eemshavencentrale in batterij