Nederlandse energiebedrijven gaan windmolens Noordzee koppelen


Nederlandse energiebedrijven gaan windmolens Noordzee koppelen

Ook De Gasunie heeft zich aangesloten bij een consortium dat de windmolens op de Noordzee aan elkaar wil gaan koppelen. Hierdoor moet het mogelijk worden om de duurzame energie die geproduceerd wordt op de Noordzee te transporteren en eventueel op te kunnen slaan. Andere partijen in het consortium zijn netbeheerders TenneT (Nederland / Duitsland) en het Deense Energinet.

 

Aanleggen stroomknooppunten

Door middel van de aanleg van diverse kunstmatige eilandjes in de Noordzee willen de partijen grote stroomknooppunten aanleggen. Deze stroomknooppunten moeten het makkelijker maken om de stroom van duizenden windmolens ver uit de kust te transporteren. Het idee is om uiteindelijk rond 2050 één groot netwerk te realiseren waardoor schone energie eenvoudiger getransporteerd kan worden naar locaties waar behoefte is aan energie. Daarnaast zal de schone energie tijdens piekmoment omgezet worden naar bijvoorbeeld waterstof. Waterstof kan onder andere gebruikt worden door de industrie, bussen en vrachtwagens. Daarnaast kan het later weer worden omgezet naar elektriciteit

 

Doggersbank

Het consortium wil uiteindelijk de kunstmatige eilandjes koppelen aan een kunstmatig eiland op de Doggersbank. Hier wil De Gasunie een deel van de opgewekte windenergie om gaan zetten in waterstof. Dit groene gas wordt vervolgens via bestaande netwerken richting het vaste land getransporteerd. Het idee dat het consortium wil gaan realiseren wordt gesteund door onder andere de Europese Commissie. Daarnaast wordt verwacht dat ook landen als Groot-Brittannië, België en Noorwegen op termijn zullen instappen.

 

Projecten

Naast het project op de Noordzee zijn De Gasunie en TenneT al bezig met een ander project waarbij duurzame zonne- en windenergie wordt omgezet in waterstof. Dit gebeurd momenteel in het Groningse Zuidwending bij Veendam. De waterstof die geproduceerd wordt tijdens het omzetten wordt hier opgeslagen in oude zoutkoepels in het gebied. Hierna wordt de waterstof onder andere gebruikt als brandstof voor lokale Qbuzz bussen in Groningen.

 

Opslaan van duurzame energie

Het opslaan van duurzaam opgewekte energie is op dit moment nog een grote uitdaging. Het opslaan in grote accu’s is wel mogelijk maar momenteel nog te duur. Zeker op piekmoment, bijvoorbeeld bij veel zon of veel wind, is het lastig om alle schone energie op te slaan. Het omzetten van de duurzame energie in waterstof moet dit probleem voor een deel oplossen. Daarnaast is het belangrijk om meer energienetwerken te koppelen. Waardoor het mogelijk wordt om geproduceerde energie efficiënter te transporteren.

Een speciaal opgerichte commissie adviseert de Nederland overheid om minimaal 200 miljoen euro per jaar te investeren in experimenten die het ‘’opslaan’’ van schone energie mogelijk maken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.