Kabinet wil energiebesparing gaan verplichten


Kabinet wil energiebesparing gaan verplichten

Het kabinet wil maatregelen gaan invoeren om energiebesparing verplicht te maken. Wanneer bedrijven niet voldoende prioriteit geven aan energiebesparing zullen zij een boete riskeren. Op deze manier willen alle partijen die het energieakkoord afsloten de doelstelling gaan halen.

"Van Greenpeace tot VNO-NCW, van kabinet tot alle gemeenten, iedereen is het er over eens", zegt Ed Nijpels van de commissie die de naleving van het energieakkoord controleert. "Er komt een verplichting op energiebesparing aan."

Industrie heeft te weinig prioriteit

Uit een recente rondgang blijkt dat van de meer dan 100 energie-intensieve bedrijven er maar 2 concrete plannen hebben op het gebied van energiebesparing. De industrie krijgt nu de tijd tot oktober om met concrete plannen te komen. Komen zij hier niet mee, dan zal het kabinet ingrijpen.

Ook kantoren moeten meer besparen

Naast de industrie lopen ook kantoren nog flink achter op de doelstellingen uit het energieakkoord. Ook kantoren zullen te maken krijgen met verplichtingen van uit het kabinet. Zo moeten kantoren energiezuinig verlicht worden en beschikken over minimaal het energielabel-C. Wanneer kantoren niet voldoen aan deze regels zullen ook zij een boete riskeren.

Ook burgers moeten investeren

Ook de Nederlandse burger zal er meer van gaan merken, zegt Nijpels. "Het kan bijvoorbeeld zijn dat een aannemer bij u aanbelt en met voorstellen komt om energiebesparingen voor te stellen. Voor burgers betekent dat minder kwijt zijn aan je energierekening, de investering verdien je meestal terug."

Minister Kamp denkt dat de energiedoelstellingen uit het energieakkoord nog steeds gehaald kunnen worden. "De partijen zijn allemaal van goede wil." Bij het sluiten van het energieakkoord werd afgesproken dat als energiebesparing niet vrijwillig lukte, de overheid dan verplichtingen in de wet zou opnemen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.