Inkomsten aardgas Groningen kelderen hard


Inkomsten aardgas Groningen kelderen hard

De Nederlandse overheid verdiend steeds minder aan de gaswinning in Groningen. De inkomsten zijn in de afgelopen drie jaar met ongeveer 85 procent afgenomen. In 2016 verdiende de overheid ruim 2,4 miljard euro aan de gaswinning. Zo laag zijn de gasbaten sinds 1975 niet geweest.

In het jaar 2013 boekte de overheid juist nog een recordopbrengst van maar liefst 15,4 miljard euro. Maar sinds dien zijn de inkomsten flink gekelderd volgens cijfers van het CBS. Dit komt niet alleen om de gaswinning flink ingeperkt is. Maar ook omdat de prijs voor aardgas zo goed als gehalveerd is in de afgelopen drie jaar. Daarnaast daalde de ook de winning van aardgas in het Nederlandse gedeelte van de Noordzee flink. Waardoor de inkomsten nog verder terug liepen.

 

Minder dan 1 procent van de overheidsinkomsten

Door de teruglopende inkomsten maakt de gaswinning een steeds kleiner deel uit van de totale overheidsinkomsten. Momenteel komt slechts 0,8 procent van de overheidsinkomsten voort uit de gaswinning. Dit is in goede tijden wel eens meer dan 10 procent geweest. Zeker in het midden van de jaren 80 lagen de inkomsten erg hoog. In die jaren werd er voor meer dan 100 miljard kubieke meter aardgas per jaar gewonnen. Dit ligt momenteel slechts op 24 miljard kubieke meter. Daarnaast heeft Minister Kamp nog eens een daling van 10 procent beloofd vanaf oktober 2017.

 

Gevolgen nog beperkt

Dat de gasbaten flink teruglopen heeft momenteel nog een beperkt effect. Dit komt omdat de economie momenteel flink opleeft. Als deze terugloop op een ander moment had plaatsgevonden hadden de problemen een stuk groter kunnen zijn. Minister Dijsselbloem stelde vorige week nog dat de teruglopende inkomsten nog niet gecompenseerd hoeven te worden met bezuinigingen. Dit komt vooral omdat de overheid momenteel enkele meevallers heeft op andere terreinen. ‘’Het gaat goed met de begroting’’ aldus Dijsselbloem.

Dat de inkomsten zouden teruglopen is al tijden terug voorspelt, dat stelt Bert Scholtens, hoogleraar Duurzame Economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘’Helaas zijn de aardgasbaten al die jaren nauwelijks gebruikt om zorg te dragen voor alternatieve energiebronnen, of om nieuwe verdiencapaciteit op te bouwen. Onze beleidsmakers zijn herhaaldelijk op dit probleem gewezen, maar hebben nooit gekozen voor een fundamentele koerswijziging.’’

‘’Onze beleidsmakers zijn herhaaldelijk op dit probleem gewezen, maar hebben nooit gekozen voor een fundamentele koerswijziging.’’ Bert Scholtens hoogleraar Duurzame Economie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.