Ikea tafelblad zet warmte om in energie


Onze woningen produceren een hoop warmte, wat voor een groot deel verloren gaat. Om deze reden hebben twee studenten van de Universiteit van Kopenhagen, in opdracht van de Ikea, meubilair ontwikkelt dat een deel van deze verloren warmte omzet in energie.

Maak kennis met Heat Harvest

De ontwikkelaars, Sergey Komardenkov en Vihanga Gore, noemen de nieuwe uitvinden Heat Harvest (Letterlijk vertaald Warmte Oogst). Hoe het werkt? Heat Harvest neemt de warmte op van alledaagse huishoudelijke objecten en zet deze warmte om in energie. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld uw koffiezetapparaat, koekenpaan of televisie. De opgewekte stroom kan vervolgend gebruikt worden voor bijvoorbeeld het opladen van uw telefoon.

De basis van Heat Harvest is eigenlijk heel logisch. Het maakt gebruik van het natuurkundige principe dat temperatuurverschillen tussen oppervlakten elektriciteit kan genereren.

Tot nu toe twee producten bedacht

“We hebben twee producten in ons hoofd waarin deze technologie goed tot zijn recht komt”, zegt Vihanga. “De eerste is een tafelblad die de hitte van objecten verzameld die erop worden gezet’’. Denk hierbij aan een kom met soep of een ovenschaal. Het tweede product is een kussen dat je onder een televisie of ander apparaat kan leggen en de warmte oogst dat het apparaat in kwestie produceert. Hoe effect de techniek van de Heat Harvest kan zijn is nog niet duidelijk, maar het biedt zeker potentie. Benieuwd geworden? Bekijk dan onderstaande video!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.