Grootschalig energieplan nodig om energiezekerheid veilig te stellen

Grootschalig energieplan nodig om energiezekerheid veilig te stellen

Volgens de VVD is het belangrijk dat toekomstige kabinetten gaan vastleggen hoe zij de energiezekerheid in Nederland garanderen. Op deze manier moeten chaotische taferelen zoals na de Russische inval in Oekraïne voorkomen worden.

“De wereld is onveiliger geworden. En we willen geen geld meer overmaken naar vijandige en onvrije regimes.” aldus VVD Tweede Kamerlid Erkens.

Minister voor Energie en Klimaat Rob Jetten werkt op dit moment aan een grootschalig energieplan dat Nederland onafhankelijk moet maken van onvrije landen. Dit plan zou eind 2023 af moeten zijn. De VVD denkt graag alvast mee en schijnt hun licht op diverse zaken.

 

‘’Ons investeringsgeld blijft dan in Nederland in plaats van dat we het aan Qatar, Rusland of China uitgeven.’’ aldus Erkens.

 

Zorgen voor minder afhankelijkheid

Naast meer eigen productie zou Nederland volgens de VVD ook minder afhankelijk moeten worden van specifieke leveranciers. Zo moet bij nieuwe inkoop niet prijs het belangrijkste worden, maar leveringszekerheid en betrouwbaarheid.

Nederland koopt nu bijvoorbeeld veel aardgas in bij Noorwegen, dit is fijn, maar het zou beter zijn om de inkoop te spreiden over meer landen. Zo zorgen we er voor dat we niet afhankelijk zijn van 1 leverancier.

Momenteel kopen we bijvoorbeeld ook bijna al ons lithium in bij China. Hierdoor zijn we volledig afhankelijk van China als we kijken naar de productie vaan accu’s om zonne-energie op te slaan.

Volgens Erkens moeten kabinetten in de toekomst in een meerjarenplan aangeven hoe de energiezekerheid veilig wordt gesteld en hoe we zorgen dat we niet afhankelijk zijn van specifieke landen of partijen.

 

Verschillende zienswijze

Energie is momenteel een hot topic, en veel partijen hebben hier een andere zienswijze op. Zo heeft de SP juist een petitie gestart om de energiemarkt weer te nationaliseren. Hierdoor zouden alle energieleveranciers verdwijnen, en de overheid de energielevering weer regelen.

Volgens SP Kamerlid Leijten geeft de plannen van de VVD aan dat de markt de huidige problematiek niet kan oplossen, en dat nationalisering essentieel is.

 

“Buitenlandse aandeelhouders gaan over de winsten en investeringen, dus dan heb je uiteindelijk nog niets te vertellen.” aldus Leijten.

 

De ideeën van de SP zouden de complete energiemarkt hervormen. Zo zou de overheid verantwoordelijk worden voor de inkoop, opwekking en verkoop van energie. Alles terug naar één groot staatsbedrijf.

Aangezien dit idee erg ingrijpend is snapt Leijten dat dit niet zomaar geregeld kan worden. Om een eerste stap te zetten denkt Leijten er aan om de netbedrijven, die nog steeds nationaal zijn, ook energie te laten leveren. “Als een Zweeds staatsbedrijf als Vattenfall het kan, dan kan een Nederlands staatbedrijf het ook.”

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave