Kookkranen stuk minder energiezuinig als beweerd

Kranen waar direct kokend water uit komt zijn een stuk minder energiezuinig als fabrikanten beweren. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

 

Test naar daadwerkelijke energieverbruik

In het onderzoek heeft het ILT gekeken naar het daadwerkelijke energieverbruik van 3-in-1 kookkranen. Dit zijn mengkranen die zowel koud, warm, of kokend water kunnen aanbieden. Om dit mogelijk te maken bestaat de complete installatie uit een boiler, mengventiel en een kraan.

In totaal heeft het ILT onderzoek gedaan naar kookkranen van 9 gangbare merken. Om het energieverbruik vast te stellen heeft het ILT een gebruikssituatie zoals thuis in een laboratorium nagebootst.

Om het daadwerkelijke energieverbruik vast te stellen is er onder andere gekeken naar de uitgang van de kraan. Ook zijn er metingen uitgevoerd bij de uitgang van de boiler. Uit het onderzoek blijkt dat het energieverbruik bij het uiteinde van de kraan hoger is, iets wat fabrikanten niet meenemen. Door warmteverlies in leidingen, het mengventiel en de kraan is het daadwerkelijke energieverbruik hoger dan eerder aangegeven.

 

Energieverbruik zo’n 9% hoger

Door de ‘’verkeerde’’ manier van meten wordt er een verkeerd beeld gegeven van het uiteindelijke energieverbruik van een kookkraan. Als men kijkt naar de nieuwe manier van meten dan verbruikt een kookkraan jaarlijks 9% meer energie. Iets wat de inspectie niet wenselijk vindt, aangezien er tijdens deze tijden van hoge energieprijzen en inflatie steeds meer focus ligt op energieverbruik en duurzaamheid.

 

Kookkraan steeds populairder

Op dit moment heeft 7% van de Nederlandse huishoudens een mengkraan waarmee direct kokend water getapt kan worden. Naar verwachting zal dit deel in de toekomst verder groeien, en mogelijk zelf de norm worden. Om deze reden is het volgens het ILT extra belangrijk dat consumenten een eerlijk beeld krijgen van het daadwerkelijke energieverbruik.

 

Aanpassing testnorm vereist

Fabrikanten van kookkranen meten nu het energieverbruik op basis van de normen van normale boilers. Hierbij wordt gekeken naar het verbruik aan het einde van de boiler. Maar voor kookkranen is dit volgens het ILT niet afdoende.

Het ILT is van mening dat fabrikanten van kookkranen voortaan het energieverbruik moeten meten aan de kraanuitgang. Wanneer alle fabrikanten deze nieuwe norm gebruiken dan zal het voor de consument makkelijker worden om het energieverbruik van verschillende type kookkranen te vergelijken.

Om de nieuwe meetmethode de norm te maken zal het ILT de nieuw norm in Europees verband aankaarten bij de commissie. Deze zal moeten gaan vaststellen of dit inderdaad de nieuwe meetmethode voor kookkranen zal moeten worden.

 

Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)

Het ILT houdt toezicht op de naleving van ecodesigneisen voor huishoudens apparaten zoals verlichting, televisies, warmtepompen, en huishoudelijke apparaten in het algemeen.

Door middel van Ecodesign wordt het inzichtelijker wat de schadelijke milieueffecten van een product zijn. Op deze manier moeten consumenten en bedrijven gemotiveerd worden om duurzamere producten te kopen. Bij Ecodesign wordt er voornamelijk naar de energie-efficiëntie van producten gekeken.

Het ILT werkt samen met 23 andere toezichthouders in Europa. Daarnaast wordt het ondersteunt voor de Europese Commissie.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *