Gemini Windpark officieel geopend


Gemini Windpark officieel geopend

Vanmiddag wordt het grootste offshore windpark van Nederland geopend. Het Gemini windpark ligt 85 kilometer uit de kust van Groningen. Het park is overigens niet alleen de grootste van Nederland, maar ook één van de grootste ter wereld. Het totale windpark bestaat uit 2 velden van elk 34 vierkante kilometer groot. In totaal bestaat het windpark uit 150 windmolens die voldoende duurzame windenergie opwekken voor 785.000 huishoudens.

De aannemers Siemens en Van Oord claimen dat de Deense windturbines niet vanaf het vaste land te zien zijn. De windturbines zijn gelegen ten noorden van Ameland en Schiermonnikoog. De bouw van het Gemini windpark werd gestart in 2015. In totaal is er 2,8 miljard euro geïnvesteerd in het nieuwe windpark.

 

Klimaatakkoord

Het nieuwe windpark moet Nederland weer een stuk dichter bij de afspraken uit het klimaatakkoord brengen. Volgens de regels uit het akkoord moet Nederland in 2020 14% van de energie duurzaam opwekken. Met de ingebruikname van het Gemini windpark zal Nederland in 1 klap jaarlijks 1,25 miljoen minder CO2 uitstoten.

Het Gemini windpark is goed voor ongeveer 600MW aan duurzame windenergie. Dat dit een hoop is valt wel op als het vergeleken wordt met de capaciteit van andere Nederlandse windparken. De overige drie windparken in de Noordzee wekken gezamenlijk 360 MW energie op. Bijna de helft van het nieuwe Gemini windmolenpark.

 

Nederlandse windparken op zee

Het Windpark voor Egmond aan Zee was het eerste grote windpark voor de Nederlandse kust. Hier staan in totaal 36 windmolens met een capaciteit van iets meer dan 100 MW. Naast dit park ligt er ook een windpark 23 kilometer buiten de kust van IJmuiden. Dit windpark heeft een totale capaciteit van 120 MW. Deze capaciteit wordt behaalt door middel van 60 windturbines. Het windpark Luchterduinen uit de kust van Noordwijk aan zee heeft een totale capaciteit van 129 MW. Er staan hier in totaal 43 windturbines.

 

Toekomst windenergie op de Noordzee

Het Gemini windpark zal niet het laatste grote project op zee worden. In de komende jaren zullen er nog 5 grote windparken voor de kust gebouwd worden. Dat heeft het kabinet reeds besloten. Een van deze parken zal 22 kilometer uit de kust van Zeeland gebouwd worden. Dit nog grotere windpark moet goed worden voor 700 MW energie. Het park zal worden opgeleverd rond 2020.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een gedachte over “Gemini Windpark officieel geopend