Gaswinning terug naar 12 miljard kubieke meter per jaar


Als het aan de Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) ligt dan gaat de gaswinning terug naar 12 miljard kubieke meter per jaar. Dit is dan ook het advies dat SodM heeft gegeven aan minister Eric Wiebes van Economisch Zaken en Klimaat. Door het nemen van deze beslissing zal de veiligheid in de provincie Groningen sterk verbeteren.

 

Productieniveau moet ongeveer halveren

De NAM is dit jaar nog bevoegd om 21,6 miljard kubieke meter aardgas te produceren. Daarnaast is er afgesproken dat de NAM deze kabinetsperiode nog 20 miljard kubieke meter aardgas mag oppompen. Volgens SodM is dit dus te veel. Het productieniveau moet ongeveer halveren naar 12 miljard kubieke meter aardgas per jaar. Dit is dé manier om gevaarlijke aardbevingen in de regio te beperken.

 

‘’Er is een forse ingreep noodzakelijk om naar verwachting aan de veiligheidsnorm te voldoen en de kans op schade sterk te verlagen. De onzekerheden bij deze inschatting zijn groot, wij zijn daarom aan de veilige kant gaan zitten.’’

 

Volgens SodM kan er met 90% zekerheid gezegd worden dat er aan alle veiligheidsnormen wordt voldaan bij een maximum productie van 12 miljard kubieke meter per jaar.

 

Sluiting gaswinninglocaties

Volgens SodM is het niet alleen slim om de productie te verlagen, er zullen ook diverse gaswinninglocaties moeten sluiten. Hierbij gaat het om Ten Post, Overschild, De Paauwen, ’t Zand en Leermens. Deze locaties worden bij elkaar ook wel de ”Loppersumclusters” genoemd.

 

Advies SodM

Minister Wiebes vroeg de SodM eerder voor een advies omtrent de aardbeving in Zeerijp op 8 januari 2018. Deze beving, met een sterke van 3,4 op de schaal van Richter, was de zwaarste begin sinds Huizinge (3,6) in 2012. Of de minister het advies van de SodM opvolgt moet nog blijken. Zo kijkt de minister naast veiligheid ook naar bijvoorbeeld de leveringszekerheid van gas. Wat ook erg belangrijk is voor Nederlandse huishoudens en bedrijven.

 

Leveringszekerheid

Naast het SodM zal ook Gasunie Transport Service (GTS) een advies uitbrengen aan de minister. Dit advies zal ingaan op de minimale hoeveelheid aardgas dat gewonnen moet worden om te zorgen voor een positieve leveringszekerheid. Dit is belangrijk aangezien Nederlandse huishoudens en bedrijven ten alle tijden voldoende gas moeten hebben. GTS is als organisatie wettelijk verantwoordelijk voor de leveringszekerheid in Nederland.

 

Glashelder advies

Volgens Milieudefensie is het advies van de SodM glashelder. De productie zal sterk verlaagd moeten worden.

 

”Het is nu zaak dat de regering dit advies wèl opvolgt. Het is beschamend dat we zó lang hebben toegelaten dat Groningen de prijs betaalt voor onze gasverslaving. Wij vertrouwen erop dat het kabinet én de politiek hun belofte waarmaken en dit rapport nu niet weer naast zich neerleggen. Nederland moet nu zonder morren aan de slag met de omschakeling naar duurzame warmte.” aldus Milieudefensie.

 

Reactie Gasunie

Volgens de Gasunie, die het gasnetwerk beheert, kan die gaswinning niet al in 2018 sterk afgebouwd worden. Wanneer dit gebeurt zullen klanten in de kou komen te zitten. Volgens het bedrijf is het wel mogelijk om minder gas te winnen. Maar er moet dan wel ruimte zijn voor schommelingen. Zo kan er ook tijdens pieken voldoende gas gewonnen worden om Nederland warm te houden. Volgens de Gasunie heeft ook het weer een sterke invloed op de mogelijkheden. Zo hebben we in een warme winter maar 14 miljard kubieke meter aardgas nodig, en in een koude maar liefst 27 kubieke meter kubieke aardgas.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.