Gaswinning opnieuw met 10% verlaagd


Gaswinning opnieuw met 10% verlaagd

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft opnieuw besloten de gaswinning in Groningen te verlagen, nu met 10%. Diverse actiegroepen zijn blij met het besluit. Maar ze zijn ook sceptisch. Waarom kan de winning nu opeens wel weer verlaagd worden?

 

Aantal bevingen verlagen

Hiermee volgt de minister het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) op. Het SodM stelde eerder dat dit de enige oplossing is om het aantal bevinden in te perken. Per begin oktober zal de jaarlijks gaswinning verlaagd worden met 10% tot 21,6 miljard kuub. Dit zal de schatkist jaarlijks ruwweg 300 miljoen euro kosten. Na de verlaging zal op termijn geëvalueerd worden of de verlaging het gewenste effect heeft. Wanneer dit niet zo is zal opnieuw worden gekeken naar de optimale winning in Groningen.

 

Geschiedenis gaswinning

Het is zeker niet de eerste keer dat de gaswinning in Groningen naar beneden wordt bijgesteld. Zo lag de winning in 2014 nog op meer dan 42 miljard kuub per jaar. Dit werd in 2015 al verlaagd naar een maximum van 30 miljard kuub gas per jaar. En vorig jaar verlaagde de minister het opnieuw naar een maximum van 24 miljard kuub per jaar. Actiegroep Groninger Bodem Beweging is er blij met het besluit van minister Kamp. Ondanks dat is het nog steeds sceptisch.

‘’Dit is een goede eerste stap, maar het is verbijsterend dat het nu pas gebeurt. Vorig jaar heeft minister Kamp met vuur in de Tweede Kamer lopen verdedigen dat er écht niet minder dan 24 miljard kuub kon worden gewonnen, anders zouden wij allemaal in de kou komen te zitten. Het lijkt er dus op dat Kamp toen heeft zitten jokken, want nu kan het opeens wel.’’ secretaris Dick Kleijer.

Ook Milieudefensie is verbaasd over de plotselinge draai van de minister. ‘’Waarom kunnen we nu wel met 10 procent minder gas af, terwijl de Nederlander niet 10 procent minder gas is gaan gebruiken?’’ vraagt woordvoerder Evert Hassink zich af.

 

Gelijkmatig winnen van aardgas

Naast een jaarlijkse vermindering adviseerde het SodM ook om de winning zo gelijkmatig mogelijk te verspreiden. Met name in het Loppersumgebied moet goed opgelet worden volgens de toezichthouder. Ook geoloog Manuel Sintubin van de Katholieke Universiteit Leuven is het eens met dit idee. ‘’Elke keer als je die verhoogt of verlaagt, creëer je een drukgolf in het gasveld. Dat kan leiden tot een verstoring die een beving kan veroorzaken.’’ Volgens de geoloog kunnen we tijdens koude winters wel met een gastekort komen te zitten door de verminder van de winning. Op deze momenten zullen we dus meer gas moeten gaan importeren.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.