Gasunie verwerkt drie keer meer buitenlands gas


Gasunie verwerkt drie keer meer buitenlands gas

Gasunie heeft in 2015 flink meer buitenlands gas verwerkt tot bruikbaar aardgas voor Nederlandse huishoudens en bedrijven. De hoeveelheid gas die in 2015 verwerkt werd was ruim drie keer zo groot als in het jaar 2014. De grootste reden voor de sterke toename is de verminderde gaswinning in Groningen. Gas uit Groningen kan namelijk direct verstookt worden door Nederlandse huishoudens, en geïmporteerd gas niet.

 

Meer gebruik van buitenlands gas

Om het risico op aardbevingen te verkleinen heeft het kabinet besloten de gaswinning in Groningen sterk af te bouwen. Hierdoor wordt er meer gas uit het buitenland gehaald. Dit geïmporteerde gas, wat vaak uit Rusland komt, heeft echter een andere calorische waarde dan het Groningse gas. Om deze reden moet die gas bewerkt worden voor het aan het Nederlands gasnet kan worden toegevoegd. Dit doet Gasunie voornamelijk door het geïmporteerde gas te mengen met stikstof.

 

Sterke stijging

De N.V. Nederlandse Gasunie is het bedrijf dat onder andere zorg draagt voor het transport van het Nederlandse aardgas. Daarnaast is het ook verantwoordelijk voor het vermengen en klaarmaken van buitenlands gas. Gasunie is opgericht in 1963 en is een naamloze vennootschap, die 100% eigendom is van de Nederlandse Staat. In 2015 vermengde het bedrijf in totaal 16,9 miljard kubieke meter aardgas. In het jaar 2014 was dit nog maar 4,8 miljard kubieke meter. Om te zorgen dat er in de komende jaren voldoende gas is worden er meer installaties gebouwd om buitenlands gas te verwerken.

 

Minder winst voor Gasunie

Ondanks dat het bedrijf veel meer gas verwerkt heeft verwerkt, is de winst niet gestegen. Dit komt voornamelijk omdat het bedrijf flink meer kosten heeft gemaakt op het gebied van onderhoud. In 2015 daalde de omzet licht naar een totaal van 1,6 miljard. Tevens daalde de winst met ruim 50 miljoen naar een totaal van 553 miljoen euro. De Nederlandse overheid ontvangt als aandeelhouder een dividend van 332 miljoen euro. Dat is 30 miljoen minder dan vorig jaar.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.