Flinke investering van Portugal in groene stroom


energie-zon-zonne-energie

Een week geleden heeft Portugal vier dagen lang alleen gebruik gemaakt van groene stroom. Naast Portugal hebben Denemarken en Duitsland dit ook gedaan. Kenners zien hier een trend ontstaan in verschillende Europese landen. Doel hiervan is om de investering in hernieuwbare energiebronnen te stimuleren.

Hernieuwbare energie

In 2013 werd er in Portugal slechts 23% van het totale stroomverbruik gehaald uit hernieuwbare energiebronnen zoals wind-, zonne- en waterenergie. Portugal heeft echter een enorme groei gemaakt, momenteel wordt van het totale stroomenergie namelijk 48% uit hernieuwbare bronnen gehaald. Deze groei in hernieuwbare bronnen komt doordat Portugal de afgelopen jaren flink heeft geïnvesteerd in hernieuwbare energie. Het land heeft zelfs zoveel geïnvesteerd in hernieuwbare energie, dat het overweegt om deze energie te exporteren naar andere Europese landen.

Groene stroom in Europa

Doordat Portugal een zonovergoten land is, valt hier veel zonne- en windenergie te behalen. Anders dan in Nederland, waar veelal zonnepanelen worden geplaatst op daken, worden in Portugal zonnepanelen, in grote getale, geplaatst in afgelegen gebieden. Hetzelfde geldt met windturbines. Vooralsnog zijn Denemarken, Duitsland en Spanje koplopers wat betreft het investeren in hernieuwbare energiebronnen.

Onafhankelijkheid

Volgens de producenten van groene stroom kan Europa de aankomende jaren minder afhankelijk worden van onstabiele leveranciers uit het Midden-Oosten en Rusland mits Europa meer hoogspanningslijnen plaatst en dat de energiemarkt wordt hervormd. Uiteraard moet de Europese politiek zich hiervoor sterk maken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.