Failliete energieleveranciers in 2022

Nu het jaar 2022 is begonnen, kan de balans worden opgemaakt en worden gekeken welke energieleveranciers de stijgende prijzen op de energiemarkt niet hebben overleefd. Daarnaast is het nog maar de vraag of het bij deze energieleveranciers blijft of dat er nog meer energieleveranciers in 2022 failliet gaan. Naar verwachting zullen er helaas nog een aantal kleine energieleveranciers failliet gaan aangezien de prijzen momenteel zo’n 8 keer zo hoog zijn als een jaar geleden en deze naar verwachting nog niet gaan dalen. Het zijn vaak de kleinere energieleveranciers die de dupe zijn tijdens dit soort crisissen. Kleinere energieleveranciers hebben namelijk minder middelen om om te gaan met de risico’s van prijsstijgingen.

 

 

Failliete energieleveranciers 2022

 

 

 

Zevende energieleverancier failliet

De zevende energieleverancier die failliet is gegaan door de hoge energieprijzen, is Naked Energy. Naked Energy had zo’n 2600 klanten. Het zijn voornamelijk kleinere energieleveranciers die deze energiecrisis niet overleven. De volgende energieleveranciers zijn afgelopen jaar failliet verklaard:

 

  • Naked Energy.
  • Sepa Green Energy.
  • Anode Energie.
  • Welkom Energie.
  • Fenor.
  • Enstroga.
  • Allure energie.

 

Nu is het wel zo dat Allure energie niet failliet is gegaan door de prijzencrisis op de energiemarkt. Allure energie ging failliet omdat er een juridisch conflict ontstond tussen de aandeelhouders van het bedrijf.

 

Wat gebeurd er met u als klant als uw energieleverancier failliet gaat?
Naked Energy had zo’n 2600 klanten. Wat er gebeurd met deze klanten? Die komen in ieder geval niet zonder energie te zitten. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zorgt ervoor dat deze klanten worden ondergebracht bij een andere energieleverancier. Het kan ook zo zijn dat de klanten door verschillende energieleveranciers worden overgekocht. Zodra uw energieleverancier failliet wordt verklaard, dan gaat de zogeheten vensterperiode in. In deze periode, die 20 dagen duurt, kunt u niet overstappen naar een andere energieleverancier. In deze periode wordt het klantenbestand van de failliete energieleverancier verkocht aan een andere energieleverancier. Na de vensterperiode kunt u overstappen naar een andere energieleverancier.

 

De kans is zeer waarschijnlijk dat deze klanten een hogere energierekening per maand gaan krijgen. Vaak krijgen deze klanten namelijk een variabel contract. Uiteindelijk kunt u als klant na een bepaalde periode, vaak 30 dagen, overstappen naar een energieleverancier naar keuze. De klanten die een vast contract hadden bij een energieleverancier, betalen vaak het minste. Zodra de energieleverancier dan failliet wordt verklaard, en een klant met een vast contract moet overstappen, die gaan dan vaak meer betalen omdat deze klanten overgaan naar een variabel contract.

 

Heeft u uw energierekening van tevoren voorgeschoten en is uw energieleverancier failliet verklaard? De kans is klein dat u dan uw voorgeschoten bedrag terug ontvangt. Toch is het verstandig om bij de betreffende curator aan te geven dat u geld tegoed heeft van de failliete energieleverancier. Mocht er dan geld overblijven na betaling van alle andere soorten schuldeisers, dan krijgt u uw geld terug mits u dus een verzoek hebt ingediend bij de curator.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *