EU-lidstaten akkoord met verhoging duurzaamheidsdoelen


Het Europees Parlement heeft redelijk onverwacht een voorlopig akkoord bereikt met de EU-lidstaten en de Europese Commissie omtrent een verhoging van de klimaatdoelstellingen. Hierdoor moet in 2030 minstens 32% van het Europese energieverbruik (Europese Unie) uit duurzame energiebronnen afkomstig zijn. Dit is een forse verhoging van de eerder doelstelling van 27% die werd vastgelegd in november 2016.

 

Redelijk onverwacht

Het nieuwe klimaatakkoord kwam redelijk onverwacht. Zo leken diverse lidstaten in eerste instantie niet mee te willen doen aan het akkoord. Maar onder druk van het Europees Parlement kwam het akkoord er toch doorheen. Nederland is blij met het akkoord, mede omdat het meer ambitie wilde zien binnen de EU. Dit was volgens Nederland mogelijk aangezien energie uit duurzame energiebronnen de afgelopen jaren flink goedkoper is geworden.

 

Geen woorden maar daden

Ondanks deze ambitieuze woorden van Nederland en een pleidooi van premier Mark Rutte om minder CO2 uit te stoten in de EU doen we het nog bijzonder slecht op het gebied van duurzaamheid. Zo was in 2016 17% van het Europese energieverbruik duurzaam tegenover een aandeel van 6% in Nederland. Hiermee wordt het wellicht tijd voor het kabinet, dat zich erg groen wil voordoen, om de daad bij het woord te voegen.

 

Financiële ondersteuning

Eerder deze week stelde Eurocommissaris Miguel Aria Canete (Milieu) dat de energietransitie ”een uitdaging is in plaats van een last”. Met deze stelling vroeg de commissaris om meer ambitie bij de EU-lidstaten. Dit verzoek stuitte vooral bij Oost-Europese landen op verzet, mede omdat die landen nu al veel moeite hebben met de energietransitie. Om deze landen een duwtje in de rug te geven wil Canete deze landen financieel gaan ondersteunen.

 

Biobrandstoffen

Naast de duurzaamheid van de Europese energieconsumptie is er ook gesproken over het uitfaseren van de meest schadelijke biobrandstoffen in 2030. Hierbij gaat het om onder andere palmolie uit Maleisië en Indonesië. Hierover heeft het Europees Parlement en de EU-lidstaten een overeenkomst gesloten. Deze overeenkomst is wel nog onder voorbehoud, de Europese Commissie kan deze overeenkomst namelijk nog tegen houden. Dit zou het kunnen doen wanneer het denkt dat het internationale handelsregels overtreedt wanneer men palmolie zou weren. Daarnaast kan de beslissing ook nog omgedraaid worden wanneer Maleisië en Indonesië voldoende maatregelen nemen om ontbossing tegen te gaan. Momenteel worden veel gebieden ontbost voor de productie van palmolie en soja.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.