Energiedoelen weer haalbaar door extra maatregelen


De opstellers van het Energieakkoord hebben nieuwe maatregelen aangekondigd. Door het doorvoeren van deze maatregelen moeten de doelen uit het Energieakkoord weer haalbaar worden. Volgens de Sociaal Economische Raad (SER) kunnen hierdoor ook de klimaatdoelen voor 2020 nog behaald worden.

 

Uitkomsten Nationale Energie Verkenning

Uit de Nationale Energie Verkenning van oktober 2017 bleek dat de doelen uit het Energieakkoord voor 2023 haalbaar zijn. Ondanks dit waren de doelen voor het jaar 2020 ver uit het zicht. Dit komt vooral omdat veel projecten pas na dat jaar opgeleverd worden. Daarnaast zijn er ook diverse tegenvallers in de glastuinbouw geweest. Hierdoor zal de nodige energiebesparing van 100 petajoule niet te behalen zijn. Naast deze tegenvaller ligt ook de opwekking aan duurzame energie op een te laag niveau. Voor 2020 zou dit percentage niet op 14% uitkomen, maar op slechts 13%.

 

Meer druk op bedrijven

De SER wil meer druk op Nederlandse bedrijven gaan zetten. Dit wil het onder andere gaan doen door het invoeren van een omgekeerde bewijslast. Door het invoeren van deze bewijslijst worden bedrijven verplicht om hun besparingsdoelen door te geven via een special systeem. Hierdoor moet het inzichtelijker worden welke bedrijven wel of niet meewerken aan de gestelde klimaatdoelen.

 

Hogere productie duurzame energie nodig

Ed Nijpels van de Borgingscommissie van het Energieakkoord benadrukt ook dat het belangrijk is dat er meer windprojecten op land moeten worden gerealiseerd. Zo zijn er voldoende plannen, maar worden er niet voldoende afgerond.

 

”We moeten nu zorgen dat ten minste 6.000 MW op tijd afkomt. Het liefst in overleg en met daadkracht. Desnoods met ingrijpen van de minister.”

 

Het uitvoeren van deze projecten is niet alleen goed voor de duurzame doelstellingen, maar ook voor de werkgelegenheid. Zo blijkt uit een evaluatie dat er momenteel 2.000 minder voltijdsbanen per jaar zijn binnen de sector, 13.000 in plaats van 15.000.

 

”Ik ben heel blij dat de doelen van het Energieakkoord weer binnen bereik komen. Dat hebben we ook wel nodig, want het Klimaatakkoord bouwt hierop voort. Alle inzet is nodig, want eenvoudig wordt het niet.” Aldus Eric Wiebes van Economische Zaken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.