Energiecentrales draaien op volle toeren


grijze-energie-energiecentrale

De Nederlandse energiecentrales draaien op volle toeren. In de eerste vijf maanden van 2015 werd er een record hoeveelheid aan kolen verstookt. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Dit komt voornamelijk door het aantrekken van de economie, het dalen van de prijs voor kolen en de opening van nieuwe energiecentrales.

Recordhoeveelheid steenkool

Vooral in de maand april werden er veel kolen verstookt, in totaal ging het om 1.264 miljoen kilo. Sinds november 2014 ligt de totale hoeveelheid elke maand boven de 1.000 miljoen kilo. Iets wat voorheen alleen in juli en augustus 1991 voorkwam. Bij het verbranden van kolen komt veel broeikasgas vrij, bijna 2 keer zoveel als in gasgestookte energiecentrales. Hierdoor steeg de Nederlandse CO2-uitstoot in het tweede kwartaal van 2015 met ruim 4 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Oorzaak stijging verbruik steenkool

Dat het verbruik enorm is toegenomen komt deels door de opening van nieuwe energiecentrales. Dit gebeurde onder andere aan de Eemshaven en op de Maasvlakte. Daarnaast speelt ook de economische groei en het koude weer een rol. Het aandeel van kolen in de Nederlandse stroomproductie groeit ook al enkele jaren door de lage prijs van kolen (ten opzichte van gas).

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.