Opzegtermijn energiecontract

Wanneer u uw energiecontract wilt opzeggen, of wilt overstappen, zal u over het algemeen rekening moeten houden met een opzegtermijn. Hoe lang de opzegtermijn van uw energiecontract is hangt af van uw energieverbruik. Voor kleinverbruikers, waar bijna alle Nederlandse huishoudens onder vallen, is de standaard opzegtermijn 30 dagen.

 

Opzegtermijn kleinverbruikers

Wanneer u een gasaansluiting hebt met een maximale capaciteit van 40 kubieke meter aardgas per uur of een elektriciteitsaansluiting met een maximale capaciteit van 3×80 A dan bent u een kleinverbruiker. Voor kleinverbruikers geldt standaard een opzegtermijn van 30 dagen. Dit betekent dat uw energiecontract na opzegging nog minimaal één maand doorloopt.

 

Opzegtermijn grootverbruikers

Wanneer uw gasaansluiting een capaciteit heeft van meer dan 40 kubieke meter per uur dan bent u een grootverbruiker. En ook wanneer u een elektriciteitsaansluiting hebt van meer dan 3×80 A dan valt u in de categorie grootverbruikers. In dit geval is de opzegtermijn soms 30 dagen, maar dit kan ook meer zijn. In uw energiecontract of in de algemene voorwaarden van uw energieleverancier kunt u terug vinden hoe lang de opzegtermijn is.

 

Multisite contract

Het komt niet vaak voor maar het kan voorkomen dat u gebruik maakt van een zogenoemd multisite contract. Dit is een energiecontract dat geldt voor een groep afnemers. Dit type contract wordt vaak aangeboden aan;

  • Een groep kleinzakelijke energieverbruikers (kleine bedrijven);
  • Een groep afnemers die samen in een contract vertegenwoordigd worden;
  • Een vertegenwoordiger die namens de groep het contract sluit met de energieleverancier;

Wanneer u gebruik maakt van een multisite contract dan kan het zijn dat er wordt afgeweken van de standaard opzegtermijn van 30 dagen.

 

Energiecontract opzeggen

Veel energieleverancier bieden energiecontracten met een variabele looptijd en met een vaste looptijd. Wanneer u energie afneemt onder een variabel energiecontract dan kunt u altijd kosteloos opzeggen. Het enige wat u in dit geval moet doen is rekening houden met de opzegtermijn van uw energiecontract.

Wanneer u energie afneemt op basis van een vaste looptijd dan moet u vaak ook rekening houden met uw contractduur, tenzij deze al verlopen is. De meeste energieleveranciers bieden energiecontracten af met een looptijd van 1,2, 3, 4 of 5 jaar. Heeft u nog een lopend energiecontract en wilt u toch opzeggen? Dan kunt u te maken krijgen met een opzegvergoeding. Dit is een boete van maximaal €125,- per energieproduct dat u moet betalen aan uw energieleverancier. Daarnaast kan het zijn dat u (een deel van) uw Welkomstkorting of welkomstcadeau moet terug betalen.

 

Maximale opzegvergoeding

Wanneer u overstapt naar een andere energieleverancier voordat uw energiecontract is afgelopen dan kan uw energieleverancier een boete in rekening brengen. Hoe hoog deze boete maximaal is hangt af van de resterende looptijd van uw overeenkomst. De Autoriteit Consument & Markt heeft maximum boetes opgesteld voor zowel gas als stroom. In de onderstaande tabel kunt u zien dat de maximale boete €50,- per product is wanneer uw contract nog minder dan 19 maanden zou lopen. Wanneer uw energiecontract nog langer dan dit zou duren dan kan de boete oplopen tot €125,- per product. Wanneer u zowel stroom als gas afneemt dan kan u dus maximaal een boete van €250,- ontvangen. In sommige gevallen vergoedt uw nieuwe energieleverancier (een deel) van uw overstapboete.

Resterende looptijdMaximale kosten per product
0 - 18 maanden€50,00
18 - 24 maanden€75,00
24 - 30 maanden€100,00
Meer dan 2,5 jaar€125,00
Lees hier meer over de opzegvergoeding.

 

Energiecontract verlopen

Bent u jaren terug overgestapt of klant geworden bij een energieleverancier? Dan is uw energiecontract verlopen. In dit geval bent u vrij om over te stappen naar een andere energieleverancier. In dit geval kunt u zich ergens aanmelden waarna uw nieuwe energieleverancier uw huidige energiecontract zal opzeggen. Hierna gaat uw opzegtermijn in en zullen de energieleveranciers alles onderling regelen. Zelf hoeft u alleen eenmalig uw meterstanden door te geven. Benieuwd wat voor u de goedkoopste energieleverancier is? Maak dan gebruik van onze energievergelijker!

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website | + berichten

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

Twitter

Inhoudsopgave