Gold Standard Aardgas (Groen Gas)

Wanneer u kiest voor CO2-gecompenseerd aardgas (groen gas) dan kunt u de term ‘’Gold Standard’’ tegenkomen. Maar wat houdt deze standaard in? Wanneer u aardgas afneemt met een Gold Standard certificaat dan weet u dat u te maken heeft met duurzame projecten gericht op CO2-reductie van de hoogste kwaliteit. Daarnaast zorgen Gold Standard projecten voor inkomensbronnen voor de lokale bevolking in ontwikkelingslanden.

 

Wat is groen gas of CO2-gecompenseerd aardgas?

Wanneer u een nieuw gascontract afsluit dan kunt u bij diverse energieleveranciers kiezen voor CO2-gecompenseerd aardgas. Dit is de meest duurzame keuze of het gebied van aardgas. Waarom? Omdat de CO2-uitstoot die door uw verbruik ontstaat wordt gecompenseerd door geld te investeren in kleinschalige duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden. Deze energieprojecten (moeten op termijn gaan) zorgen voor een CO2-reductie waar u als consument aan hebt bijgedragen.

 

Wat houdt de Gold Standard in?

Wanneer u kiest voor CO2-gecompenseerd aardgas met de Gold Standard dan kunt u uitgaan dat uw aardgas onafhankelijk is gecontroleerd en voldoet aan de volgende eisen;

  1. Er wordt daadwerkelijk minder CO2 uitgestoten;
  2. Er zijn lokale partijen bij betrokken;
  3. Uw bijdrage is transparant en wordt zo ook geïnvesteerd;

De Gold Standard is een idee van het Wereld Natuurfonds (WNF). Met de Gold Standard wil het WNF inzichtelijk maken welke keuze het meest duurzaam zijn. Of aardgas daadwerkelijk voldoet aan de Gold Standard wordt onafhankelijk gecontroleerd door gecertificeerde organisaties. Hierdoor weet u zeker dat de certificaten en onderzoeken betrouwbaar zijn. Kijk op www.cdmgoldstandard.org voor meer informatie over de Gold Standard (Engels).

 

Welke energieleveranciers bieden groen gas van de Gold Standard?

Wilt u ook kiezen voor CO2-gecompenseerd aardgas met de Gold Standard? Dan kunt u momenteel kiezen voor een aardgasproduct van een van de volgende energieleveranciers;

  1. Essent; Energieleverancier Essent biedt momenteel CO2-neutraal gas met de Gold Standard. Wanneer u hiervoor kiest investeert u in duurzame biogasprojecten in Vietnam, kooktoestellen in Tanzania, windenergie in Turkije en boslandbouw in Peru.
  2. Powerpeers; Powerpeers levert gecompenseerd aardgas door te investeren in windenergie op Aruba (Windpark Vader Piet), zonne-energie in India (Godawari Solar Thermal) en zonne-energie in China (Qinghai Solar PV).
  3. Pure Energie; Ook Pure Energie levert CO2-gecompenseerd gas van de Gold Standard. Dit doet het door te investeren in onder andere een nieuw windpark in India en cookstoves in Kenia. Hiermee helpt Pure Energie de bevolking in ontwikkelingslanden om duurzame energie op te wekken zonder CO2 uit te stoten.
  4. Qurrent; Qurrent levert gecompenseerd aardgas door te investeren in bosbescherming in Peru en Zimbabwe. Daarnaast investeert het in schone kooktoestellen in Ghana. Ook deze projecten zijn van de Gold Standard.
  5. Vandebron; Bij Vandebron kunt u kiezen uit CO2-gecompenseerd aardgas dat projecten ondersteunt in Uganda (bosbehoud), Mali (kooktoestellen), China (windenergie), Vietnam (biogas) of Ecuador (Cacaobos).
  6. Vrijopnaam; Zoals in het tarievenblad van Vrijopnaam te lezen is levert het CO2-gecompenseerd aardgas van de Gold Standard. Hierbij is echter niet omschreven om welke projecten het gaat.

 

Waarom kiezen voor CO2-gecompenseerd aardgas?

Op dit moment zijn we nog erg afhankelijk van aardgas voor het verwarmen van onze woningen en voor bijvoorbeeld het koken van ons dagelijks eten. Maar hier moet verandering in komen. Zo wil de overheid dat we tegen 2050 helemaal geen CO2 meer uitstoten. Om dit te realiseren zullen we over moeten gaan op aardgasloos wonen. Dit kan voor bijvoorbeeld ons water en onze woningen te verwarmen met warmtepompen of elektrische cv-ketels. Maar aangezien veel huizen nog een relatief nieuwe cv-ketel hebben is het zonde om nu al over te gaan op 100% duurzaam. Om toch een duurzamere keuze te maken kunt u kiezen voor grijs gas met CO2-compensatie. Dit aardgas is net zo slecht voor het milieu maar met uw keuze investeert u wel in een duurzame toekomst. Een mooi alternatief zolang we nog niet allemaal over zijn op 100% duurzame energiebronnen.

 

Wat is CO2-gecompenseerd Aardgas (Groen Gas) van de Gold Standard?

 

Alternatieve Gold Standard Aardgas

Naast de Gold Standard zijn er nog diverse andere standaarden die ook prima voldoen voor duurzaam CO2-gecompenseert aardgas. Zo zijn andere bekende standaard de Clean Development Mechanism (CDM) en Verified Carbon Standard (VCS). Of er nog verschil zit tussen de Gold Standard en deze alternatieve standaarden? Meestal wel. Zo reduceren projecten met de Gold Standaard niet alleen CO2 in minder ontwikkelde landen, maar zorgen ze ook voor verdienmogelijkheden voor de lokale bevolking. Hiermee is deze investering extra goed voor de toekomst.

 

Verified Carbon Standard (VCS)

Op dit moment leveren onder ander De Unie, Greenchoice, Huismerk Energie gecompenseerd aardgas met de Verified Carbon Standard (VCS). Zo investeren deze energieleverancier onder andere in waterkrachtenergie in China, bosprojecten in Afrika en windparken in India.

 

Clean Development Mechanism (CDM)

Energieleverancier Nuon heeft ervoor gekozen om gecompenseerd aardgas te leveren met de Clean Development Mechanism (CDM). Dit doet het door te investeren in windenergie in India en een waterkrachtproject op de Filipijnen.

 

Ook kiezen voor duurzaam groen gas?

Wilt u ook een bewuste keuze maken voor duurzaam gas? Dan kunt u in onze energievergelijker aangeven dat u wilt kiezen voor CO2-gecompenseerd aardgas. Wanneer u dit doet dan ziet u enkel energiepakketten met duurzaam groen gas. Daarnaast kunt u ook nog eens filteren op bijvoorbeeld 100% groene stroom. Of 100% groene stroom uit ons eigen land. Lekker duurzaam dus! Benieuwd welke energieleverancier echt duurzaam zijn? Check het hier met onze energievergelijker!

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

koen-verkerk-goedkope-energie-en-gas
Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

X (Twitter)

Inhoudsopgave