CO2-neutraal gas

De laatste jaren is duurzaam gas steeds populairder aan het worden. Duurzaam gas is namelijk beter voor de natuur, waardoor het uiteindelijk beter is voor het milieu dan bijvoorbeeld aardgas. Een van de steeds populairder wordende gassoorten is CO2-neutraal gas. CO2-neutraal gas is aardgas dat na de verbranding en verwerking wordt gecompenseerd met natuurvriendelijke maatregelen voor de natuur. Zo worden er na de verbranding bijvoorbeeld bomen aangeplant om de verwerking van het aardgas te compenseren. CO2-neutraal gas wordt daarom ook wel klimaatgecompenseerd gas genoemd. Hoewel er dus compenserende maatregelen worden genomen is het gebruikte gas echter gewoon aardgas. In sommige gevallen wordt er naar CO2-neutraal gas verwezen als groen gas, een gas dat op duurzame wijze wordt geproduceerd. CO2-neutraal gas is echter niet duurzaam of goed voor de natuur omdat het niet op een duurzame manier wordt gewonnen.

 

CO2-neutraal gas

 

Klimaatgecompenseerd

Omdat het vaak fout is om naar CO2-neutraal gas te verwijzen als groen gas wordt het ook wel klimaatgecompenseerd genoemd. Deze benaming verduidelijkt direct wat CO2-neutraal gas inhoud en waarom het beter is voor het milieu dan gewoon aardgas. Bij de productie van CO2-neutraal gas wordt de uitstoot namelijk gecompenseerd met vriendelijke maatregelen voor de natuur. Vaak houdt deze maatregeling in dat er bomen worden geplant om de CO2 uitstoot te kunnen compenseren. De bomen die worden geplant nemen namelijk CO2 op die vrij is gekomen bij de productie van aardgas. De CO2 die is opgenomen door de bomen wordt omgezet in zuurstof, waardoor het klimaat dus wordt gecompenseerd. Klimaatgecompenseerd gas houdt dus in dat de uitstoot van CO2 die is ontstaan door de productie van aardgas wordt gecompenseerd door de zuurstof die wordt opgeleverd door de geplante bomen.

 

Vergelijken

Om het CO2-neutraal gas van verschillende energieleveranciers te vergelijken zijn er verschillende certificaten of etiketten beschikbaar. Zo kan de samenstelling van gas worden verduidelijkt met een gasetiket. Deze toont niet alleen de samenstelling van het gas maar ook de herkomst en de wijze van productie. Het is daarnaast ook mogelijk om door middel van certificaten aan te tonen hoe duurzaam het gas is. Zo zijn er certificaten beschikbaar als de Verified Emission Reductions (VER) of de Emission Reduction Units (ERU). Het eerstgenoemde certificaat is het meest gebruikt, omdat het een duurzame ontwikkeling en productie van gas aantoont door de reductie van de CO2-uitstoot. Certificaten zoals de Verified Emission Reductions (VER) en de Emission Reduction Units (ERU) kunnen worden gekocht, zodat consumenten kunnen zien op welke manier het gas is geproduceerd.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.