Het gasetiket is ontwikkeld om de consument meer inzicht te bieden. Zo biedt het gasetiket inzicht in bijvoorbeeld de duurzaamheid en de betrouwbaarheid van de vele energieleveranciers. Het gasetiket is echter niet verplicht voor energieleveranciers, dit in tegenstelling tot het vergelijkbare stroometiket. Met een gasetiket kan een energieleverancier aantonen wat de samenstelling van de gasproducten is. Voor consumenten wordt het op deze manier mogelijk om de gasetiketten van meerdere energieleveranciers te vergelijken. Het gasetiket toont de samenstelling en de duurzaamheid van het gas aan. Zo laat het bijvoorbeeld zien of het gas afkomstig is van aardgas, bosgecompenseerd gas of klimaatgecompenseerd gas. Zeer duurzaam gas wordt ook wel 100% groen gas genoemd. Dit soort gas komt echter maar weinig voor.
Gasetiketten vergelijken
Omdat vele energiemaatschappijen gasetiketten gebruikten wordt het mogelijk voor de consument om deze te vergelijken. Zo kan een gasetiket bijvoorbeeld aantonen hoe duurzaam de samenstelling van het gas is. De duurzaamheid van het gas wordt aangetoond door de groenwaarde wat het gas te laten zien. Hoe hoger de groenwaarde van het gas is, hoe duurzamer het gas uiteindelijk is. Wanneer een energieleverancier geen gasetiket heeft wil dat niet zeggen dat het gas dat ze aanbieden niet duurzaam is of dat het geen groenwaarde heeft. Door het ontbreken van een gasetiket kan een energieleverancier echter niet aantonen wat de samenstelling van het gas is en of het gas wel duurzaam is. Zonder een gasetiket is het namelijk niet mogelijk om het gas van verschillende energieleveranciers te vergelijken. Om de gasetiketten van energieleveranciers te vergelijken is het belangrijk om te kijken naar het gas dat ze aanbieden. Zo bieden alle energieleveranciers aardgas aan, terwijl er maar weinig energieleveranciers zijn die duurzaam en 100% groen gas leveren. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden tijdens het vergelijken.
Groenwaarde gas
Het gasetiket kan de samenstelling van het gas aantonen. Zo kan een gasetiket bijvoorbeeld aantonen of het gas duurzaam is of welke groenwaarde het heeft. Het gasetiket kan aantonen dat gas 100% groen is, echter zijn er niet veel energieleveranciers die gas leveren dat 100% groen is. Naast groen gas kan een energieleverancier ook bosgecompenseerd of klimaatgecompenseerd gas leveren. Vaak is het zo dat een energieleverancier de helft van hun gas duurzaam produceert. In dat geval wordt een geen 100% groen gas geleverd, maar is het gas dus zeker wel duurzaam. Onder consumenten is de groenwaarde echter niet altijd van belang, aangezien 100% groen gas vaak vele malen duurder is dan gas dat niet 100% groen is. Zo is aardgas bijvoorbeeld vele malen goedkoper en daardoor veel populairder onder consumenten.
Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl
Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.