Eerste Kamer stemt energiewet Minister Kamp weg


vergelijkingssite-energie-energieleveranciers

De Eerste Kamer heeft het elektriciteits- en gaswetsvoorstel van Minister Henk Kamp (Economische Zaken) weggestemd. In de Eerste Kamer stemde 37 mensen voor, en 38 mensen tegen de nieuwe wet. De oppositiepartijen, die in de Eerste Kamer een meerderheid hebben, zijn het onder andere niet eens met de verplichte splitsing van energieleveranciers Eneco en DELTA.

Wet stroom

In de elektriciteits- en gaswet van Minister Kamp, ook wel Wet Stroom genoemd, is van alles omtrent energie en gas opgenomen. Onder andere de bouwplannen van een windmolenpark op zee, experimenten met energiebesparingsprojecten en de splitsing van energiebedrijven worden omschreven binnen de wet. Een belangrijke reden dat de Eerste Kamer de wet wegstemde is dat de Eerste Kamer bang is dat de splitsing van energiebedrijven Eneco en DELTA ervoor zorgen dat de Nederlandse bedrijven de concurrentie met het buitenland niet meer aankunnen.

Splitsing DELTA en Eneco vooralsnog toch door

Ondanks dat de Eerste Kamer tegen de splitsing van Eneco en DELTA is, is deze nog niet van de baan. De splitsing van de twee energiebedrijven was namelijk al opgenomen in een andere wet. Energieleveranciers Eneco en DELTA zijn het zelf ook niet eens met de splitsing en verzetten zich hiertegen door middel van gerechtelijke procedures.

Vertraging energieplannen

Doordat de wet nu is weggestemd moet Minister Kamp een nieuwe wet maken om de bouw van het windmolenpark in zee door te laten gaan. De bouw van dit molenpark loopt nu minstens een half jaar vertraging op. Het gevolg voor Nederland is dat de gestelde doelen voor het jaar 2020 niet worden behaald.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.