Duurzame biobrandstof uit zeewier Noordzee


zeewier-noordzee-duurzame-energie-biobrandstof

Door zeewier op een grootschalige manier te gaan produceren, kan het eenvoudig gebruikt worden als een duurzame vorm van biobrandstof. Alleen al op het Nederlandse deel van de Noordzee levert dit net zoveel schone energie op als alle windmolens op land en zee bij elkaar opgeteld. Volgens het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) kan er door het ontwikkelen van speciale matten eenvoudig veel meer zeewier geteeld worden dan nu het geval is. Hiermee zal de productie van biobrandstof ook flink toenemen.

Grote voordelen

Het gebruik van zeewier kent enkele belangrijke voordelen. Zo neemt de zeewierteelt geen kostbare plek in op land en het plantje concurreert niet met andere voedingsstoffen. Door de zeewierteelt ook nog onder te brengen bij bijvoorbeeld speciale farms in de uitloop van rivieren, neemt het zeewier ook nog eens het teveel aan stikstof en fosfaat op.

ECN presenteerde gister een nieuwe zeewierboerderij die is ontwikkeld door een samenwerkingsverband van 11 Europese bedrijven. De zeewierboerderij is al op drie locaties met succes getest. De rol van Energieonderzoek Centrum Nederland was om alle bedachte technieken en methodes te bundelen in een kant en klaar inzetbare zeewierfarm, die het mogelijk maakt om op grote schaal zeewier te gaan telen en oogsten.

Groter verbouwen

Op dit moment wordt zeewier nog voornamelijk geteeld door middel van een constructie van touwen en netten. Met een speciaal ontwikkeld textieldoek, waarop de plantjes eenvoudig groeien, wordt het mogelijk om op grotere oppervlakten te kweken. Op elke mat kan er voor ongeveer 2000 kilo aan (nat) zeewier geteeld worden. De zeewiermatten drijven in een speciale constructie van boeien en touwen en kunnen door een boot gemakkelijk aan boord worden gehesen. Het zeewier kan vervolgens aan land geoogst worden.

Door het gebruik van de speciale constructie kunnen zeewierboerderijen overal in de Noordzee tussen de één en drie meter diepte worden gelegd. Bijvoorbeeld van de Nederlandse kust tot de Noordse fjorden. ECN denkt dat met de teelt van zeewier op minder dan 10% van het Nederlandse deel van de Noordzee evenveel energie per jaar opgewekt kan worden als de in het Nationaal Energieakkoord voorgenomen capaciteit voor windenergie op land en zee tezamen.

Volgens het ECN is deze techniek de eerste stap naar een intensievere productie van zeewier in de Noordzee. Zeewier wordt nu nog op kleine schaal gebruikt voor de productie van onder andere chemicaliën, voedingsstoffen en eiwitten.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.