Bijna 1 gigawatt zonne-energie in Nederland


zonne-energie-nederland-klimaatmonitor-1-gigawatt

Bijna 1 gigawatt zonne-energie volgens Klimaatmonitor

Bij elkaar opgeteld produceert Nederland nu bijna 1 gigawatt aan geregistreerd vermogen aan zonne-energie, dat blijkt uit de Klimaatmonitor. De Klimaatmonitor schat het aantal zonnepanelen nu op 970,9 megawatt. De database die wordt bijgehouden door Rijkswaterstaat toont dat het totale vermogen in 2014 gestegen is met wel 45%. Het totale aantal huishoudens met zonnepanelen is in 2014 toegenomen tot een hoeveelheid van 246.031.

Den Haag en Amsterdam bovenaan in de monitor

Den Haag staat qua hoeveelheid projecten bovenaan in de monitor, in deze stad wordt op 4.625 plekken zonne-energie opgewekt. Tevens is er in Den Haag een toename van het totale geproduceerde vermogen gemeten van 70%. Naast Den Haag scoren ook Utrecht (3.819 plekken) en Zwolle (2.937 plekken) erg goed in de monitor. Onze hoofdstad produceert het meeste vermogen, ongeveer 10,7 megawatt aan zonne-energie. In Amsterdam wordt er op dit moment door ongeveer 2.800 huishoudens en gebouwen zonne-energie opgewekt.

De gegevens in de database zijn niet heel precies, sommige installaties zijn niet opgenomen en sommige plaatsen vertonen zeer onwaarschijnlijke cijfers. De gegevens van het CBS zijn over het algemeen betrouwbaarder, maar deze gegevens dateren alweer uit het jaar 2013. Volgens andere schattingen produceert Nederland in werkelijkheid al meer dan 1 gigawatt aan zonne-energie.

Ook zelf groene zonne-energie opwekken? Via Zelfstroom huurt of koopt u eenvoudig zonnepanelen.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 gedachten over “Bijna 1 gigawatt zonne-energie in Nederland

 • arthur

  Hallo, ik vind dit allemaal een leuk artikel,maar mijn inziens is zonneenergie etc.vooral bedoeld voor mensen met een eigen huis ,want de montage op het dak van de buren in b.v. een stad als amsterdam met kleine huizen en moeilijk te bereikbare plaatsen, en mensen die opgestapeld wonen, daar is dit misschien niet voor bedoeld neem ik aan.Indien wel wat zijn dan de praktische mogelijkheden om op een boven woning of zo toch met zonnepanelen te werken,
  Zijn dit soort projekten toch weer niet alleen voor hoogopgeleide, goed verdienende twee verdieners, met een eigen buitenhuis.
  2800 huizen die zonnepanelen gebruiken is toch niets op een inwonertal van ongeveer 800.000 in amsterdam………………
  Wat is de toekomst voor de nederlandse arbeider om eens te besparen en dit soort systemen te kunnen aanschaffen, en dit natuurlijk in steden als den haag ,utrecht ,amsterdam etc.

  Wat is daar jullie visie op en wat zijn dan de mogelijkheden voor uitkeringsgerechtigden, bejaarden,gehandicapten, etc.

  groet arthur

 • Koen Verkerk Bericht auteur

  Hi Arthur,

  Als je zelf geen plaats hebt dan is het natuurlijk lastig, al is het natuurlijk wel mogelijk om jouw panelen bijvoorbeeld op andermans dak te plaatsen of deel te nemen aan een van de vele crowdfunding acties. Het zelf starten met zonnepanelen vereist inderdaad een flink investering, een investering die voor vele te hoog is. Wellicht dat het een optie is om zonnepanelen te huren? Dat kan bijvoorbeeld in samenwerking met energieleverancier Zelfstroom (https://goedkopeenergieengas.nl/energieleveranciers/zelfstroom-zonnepanelen/).

  Met vriendelijke groet,

  Koen