Autobanden die energie opwekken


energie-uit-autoband

Door autobanden van elektrisch auto’s aan te passen kan de actieradius eenvoudig vergroot worden. Dat stelt onderzoeker Xudong Wang van de universiteit van Wisconsin-Madison.

Wang en zijn mede-onderzoekers hebben een tribo-elektrische nanogenerator gemaakt, die energie opwekt door middel van wrijving. Deze nieuwe generator kan aan een autoband bevestigd worden. Wanneer de autoband het wegdek raakt en loslaat, wordt er energie opwerkt door de wrijving tussen de band en de weg.

Tot 10 procent meer actieradius

Wang heeft diverse test uitgevoerd met kleine speelgoedauto’s, en meten een piekvermogen van 1,79 milliwatt. Dankzij de inzet van deze techniek kunnen elektrische auto’s mogelijk 10 procent verder rijden. De tribo-elektrische nanogeneratoren zijn nog niet in productie aangezien er nog meerdere tests uitgevoerd moeten worden.


Over Koen Verkerk

Ik schrijf dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen. Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.