Wereldwijde capaciteit duurzame energie stijgt met 9 procent


Vorig jaar is de wereldwijde capaciteit van duurzame energie met 9 procent gestegen. Hierdoor steeg het totale volume met 161 gigawatt naar een totaal van 2017 gigawatt. Naast de capaciteit groeide ook het aantal banen in de duurzame energie sector flink. Van 8,3 miljoen banen in 2015 naar 9,8 miljoen banen in 2016. Deze stijging is een nieuw recordgroei volgens cijfers van het duurzame energie platform REN21. REN21 is een platform dat zich richt op duurzame energie en werkt onder andere samen met de Wereldbank en Greenpeace.

Uit de cijfers blijkt overigens niet hoe groot het wereldwijde aandeel van duurzame energie nu is. Wel laat de organisatie weten dat duurzame energie bijvoorbeeld voorziet in 20 tot 30 procent van de energievoorziening van landen als Portugal en Ierland. Waarom deze cijfers niet naar buiten komen is ons niet duidelijk.

 

Sterke groei zonne-energie

Uit de cijfers blijkt dat vooral zonne-energie een sterke groei doormaakt. Hierdoor was zonne-energie verantwoordelijk voor de halve groei van de hoeveelheid duurzame energie. Daarnaast zorgde ook windenergie voor een derde deel van de totale groei. Met de totale wereldwijde capaciteit aan duurzame energie zou heel West-Europa nu van energie voorzien moeten kunnen worden.

 

Lagere kosten

Uit de cijfers blijkt ook dat duurzame energie kan worden geproduceerd tegen steeds lagere kosten. Zo daalde de prijs van zonne-energie uit landen als Chili, India en Saoedi-Arabië onder de 3 dollarcent per kWh. In vergelijking, het opwekken van 1 kWh energie met fossiele brandstoffen kost nu tussen de 3 en 8 dollarcent.

Wat verder opvalt uit de cijfers is dat de investeringen in duurzame energie vorig jaar flink lager waren dan in 2015. De totale investering daalde met 23 procent. Dit heeft er onder andere mee te maken dat de investeringskosten flink dalen.

 

Ontwikkelingen

Uiteindelijk zal zonne-energie steeds goedkoper worden. Volgens Wim Sinke, hoogleraar zonne-energie aan de Universiteit van Amsterdam, zal de prijs binnen 10 tot 20 jaar in specifieke gebieden dalen tot onder de 1 dollarcent per kWh. Ook in ons eigen land zal de prijs per kWh dalen tot tussen de 1 en 2 cent.

Ondanks de positieve ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie lijkt de groei in Nederland niet snel genoeg te gaan. Hierdoor wordt het dan ook lastig om de afspraken uit het Klimaatakkoord te behalen.

Check hier de belangrijkste highlights uit het Global Status Report van REN21.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.