Warmtenet HVC verduurzaamt regio Alkmaar en Dordrecht


Het warmtenet van HVC zorgt voor een flinke verduurzaming in de regio Alkmaar en Dordrecht. Door gebruik te maken van stadswarmte van HVC hebben particuliere en bedrijven in totaal 7.657 ton CO2-uitstoot voorkomen in het jaar 2016. Deze hoeveelheid staat gelijk aan de uitstoot van ongeveer 2.500 auto’s die elk 20.000 kilometer per jaar rijden.

 

Duurzame warmte

In de komende jaren zullen duizenden woningen in de regio Dordrecht en Alkmaar worden voorzien van duurzame warmte. Deze toepassing van restwarmte zorgt voor een grote bijdrage in de energietransitie. Met onder andere het motto ”van gas los” moet de afhankelijkheid van aardgas flink vergroot worden. En niet alleen woningen zullen meer gebruik gaan maken van het warmtenet. Ook stadions, zwembaden en gemeentelijke gebouwen zullen steeds vaker verwarmt worden door middel van restwarmte. Hierdoor zorgt HVC samen met de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Alkmaar, Heiloo, Heerhugowaard en Langedijk voor een forse verduurzaming.

 

Alkmaarse warmtenet duurzaamste van Nederland

Op dit moment levert HVC warmte aan meer dan 5.200 klanten in de regio Alkmaar. En het warmtenet heeft nog veel meer potentie! Eind 2017 zal HVC het warmtenet van Alkmaar aansluiten op de bio-energiecentrale. Hiermee ontstaat het meest duurzame warmtenet van Nederland. De geleverde warmte is hierdoor namelijk volledig groen. En in de komende jaren zal HVC samen met de gemeente Alkmaar het netwerk uitbreiden aan de hand van woningbouw en renovatieplannen. Hierdoor zullen uiteindelijk 10.000 woningen en bedrijven in het HAL gebied (Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk) van duurzame energie voorzien kunnen worden.

 

Ontwikkelingen regio Dordrecht

En ook in de regio Dordrecht blijft HVC verbeteringen doorvoeren. Zo wordt het warmtenet verder uitgebreid richting de binnenstad. Hierdoor moet het ook mogelijk worden om bestaande woningen en gebouwen aan het warmtenet toe te voegen. Dit warmtenet wordt dit jaar nog aangesloten op de afvalcentrale van HVC. Daarnaast wordt er in de komende tijd onderzocht of het warmtenet ook interessant is voor andere Drechtsteden. Hierbij wordt onder andere gekeken naar het gebruik van restwarmte en aardwarmte.

1
Reageer op dit artikel

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
  Volgen  
Nieuwste Oudste Populair
Abonneren op
Marcel

Allemaal leuk en aardig maar voor de consument is het verschrikkelijk. Uit ervaringen van mensen op internet blijkt dat warmtenet in de praktijk veel duurder is dan gas. Niet alleen het stoken maar ook omdat je door verlies gas verplicht wordt te koken op elektra, wat veel duurder is. Daarnaast ben je met warmtenet overgeleverd aan een monopolist die het door je strot duwt en kan doen en laten wat hij wil (de warmtewet is een wassen neus, mensen worden uitgekleed met allemaal vaste kosten). Je kunt niet meer (zoals het hoort in een vrij land) zelf je aanbieder kiezen.… Lees verder »