Netbeheerder Liander verwacht grote afname gebruik gas


Netbedrijf Liander verwacht een sterke afname van het gebruik van gas in de nabije toekomst. De grootste netbeheerder van Nederland geeft aan dat Cv-ketels, geisers en gasfornuizen op termijn waarschijnlijk helemaal gaan verdwijnen uit huishoudens. De netbeheerder twijfelt daarom ook over de vervanging van oude gasleidingen. Het bedrijf is op dit moment verantwoordelijk voor het gas- en stroomnet en het bedrijf telt ruim 5,6 miljoen klanten.

Directeur asset management bij Liander, Daan Schut, heeft een hard hoofd in het gebruik van gasleidingen tot aan de woning in de toekomst. ‘’Als we van de uitstoot van CO2 af willen, zoals afgesproken tijdens het klimaatakkoord in Parijs, dan hebben we nu als maatschappij de keuze,’’ laat Daan Schut weten aan het Algemeen Dagblad. ‘’Nu de gasleidingen in de grond verouderd zijn en grofweg tussen 2020 en 2040 moeten worden vervangen, moet je nu kiezen wat je wilt. Wij starten met een lobby mensen hiervan bewust te maken.’’

Warmtenetten worden belangrijker

Volgens Liander kunnen woningen in de toekomst meer en meer verwarmd worden door middel van warmtenetten in de regio. Door deze netten wordt restwarmte van bijvoorbeeld lokale bedrijven en grote afvalcentrales gebruikt voor het verwarmen van woningen en bedrijven. Daarnaast zijn aardwarmte, warmtepompen en warmte- en koudeopslag belangrijke alternatieve voor het verwarmen van huizen.

Volgens de netbeheerder moet het stroomnet nog worden aangepast op deze toekomstige aanpassingen. Op dit moment is het nog niet mogelijk om de gasleidingen af te sluiten. Het afsluiten van het gasnet voor huizen zal een dure operatie worden, vertelt Schut. ‘’Want hoe meer mensen van het gasnet afgaan, des te hoger de kosten voor degenen die erop blijven zitten.’’ Schut verwacht de alle aanpassingen en investering nodig hebben van meerdere miljarden.


Over Koen Verkerk

Ik schrijf dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen. Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.