Kolencentrale 20 procent schoner dan biomassa

Uit onderzoek wat gedaan is in opdracht van het kabinet blijkt dat biomassa een stuk vervuilender is dan eerder gedacht. Het is zelfs zo erg dat energie opgewekt in een biomassacentrale meer vervuilende stoffen uitstoot dan energie opgewekt in een kolencentrale. Onder de streep levert het energie opwekken door houtsnippers te verbranden 20 procent meer fijnstof, stikstof en broeikasgas op.

 

Biomassa draagt niet bij aan duurzaamheidsdoelen

Uit het onderzoek wat verricht is door adviesbureau DNV GL blijkt dat het stoken van biomassa geen positief effect zal hebben op het behalen onze duurzaamheidsdoelstellingen. Zo blijkt dat biomassa ten opzichte van kolen helemaal niet duurzamer is. Het stoot zelfs meer vervuilende stoffen uit. En wanneer men kijkt naar een energiecentrale die stookt op gas wordt dit verschil nog groter. Zo levert het opwekken van stroom door middel van biomassa ongeveer twee keer zo veel stikstof op als het verbranden van gas. Vanwege toenemende zorgen omtrent de effecten van biomassa op de luchtkwaliteit pleitten het RIVM en de GGD eerder al voor diepgaand onderzoek.

 

Vijf procent meer uitstoot

Uit onderzoek wat nog gepubliceerd moet worden blijkt dat het stoken van biomassa in grotere kolencentrales zorgt voor ruwweg vijf procent meer uitstoot. Het bijstoken van houtpellets in kolencentrales levert voor de klimaatdoelstellingen dus helemaal niets op. Om deze reden is het bijstoken van pallets, wat nu gebeurd in de kolencentrales in Geertruidenberg en Eemshave, totaal zinloos. Het heeft zelfs een averechts effect. En wanneer zoals geplant de centrales op termijn helemaal over gaan op biomassa zal de uitstoot alleen maar nog verder toenemen.

 

Subsidieslurper

Naast het feit dat biomassa stoken niet duurzaam is, kost het ook nog eens enorm veel geld. Zo heeft het kabinet maar liefst 11,4 miljard euro gereserveerd voor biomassa gerelateerde projecten. Dit geld is nodig aangezien er in de komende jaren meer dan 600 kleinere biomassacentrales en -installaties worden gebouwd. Uitgaand van de uitkomsten van dit onderzoek zou het verstandig zijn deze keuze te heroverwegen. Zo lijkt dit weggegooid geld aangezien het totaal niet bijdraagt aan het verduurzamen van onze energievoorziening.

 

Stoppen met biomassa

Vorige maand adviseerde de stikstofsommissie van Johan Remkes het kabinet al om te stoppen met de subsidie voor het bijstoken van biomassa. Maar volgens energiebedrijf RWE, dat al 2,6 miljard euro subsidie heeft ontvangen voor het bijstoken van biomassa, was dit advies ‘’bizar en onjuist’’. Zo zou de biomassa niet voor meer uitstoot zorgen aangezien de energiecentrales zijn uitgerust met filters die stikstof deels uit de rook zouden zuiveren. Maar ook hier zet dit nieuwe onderzoek vraagtekens bij. Zo zou het rendement van de centrale dalen door het bijstoken van biomassa. Dit komt omdat het stoken van hout geen efficiënte manier van energie opwekken is. Hierdoor kost het opwekken van energie met biomassa meer tijd waardoor er meer uitstoot vrij komt om dezelfde hoeveelheid stroom op te wekken.

Diverse organisaties waaronder de GGD, het RIVM, Mobilisation for the Environment en wetenschapskoepel EASAC pleitte nu voor het stoppen of minderen van het bijstoken van biomassa. Zo zorgt het voor meer stikstof en een slechtere luchtkwaliteit. ‘’Nu blijkt dat biomassa tot meer uitstoot leidt, moet het kabinet zich achter de oren krabben. In het belang van de volksgezondheid moet die uitstoot worden beperkt’’, aldus woordvoerder Arthur van Iersel van de overkoepelende GGD.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave