Veelgestelde vragen – FAQ

Op deze pagina vindt u per onderwerp diverse vragen die wij regelmatig ontvangen hebben. WIj beantwoorden ze tevens hieronder zodat u de vragen niet opnieuw hoeft te stellen.

Algemeen

Het Contract Einde Register is een centrale database van Nederlandse energiecontracten. Bijna alle energieleverancier zijn hierbij aangesloten. Per energiecontract wordt hierin onder andere de einddatum, verlengperiode en opzegtermijn bijgehouden.

Als uw woning gebruik maakt van stadsverwarming dan kan u niet overstappen op een andere warmtevoorziening, zoals gas. U kunt wel overstappen naar een andere stroomleverancier. Ook kunt u niet veranderen naar een andere leverancier van stadswarmte. Dit komt omdat de warmtenetten niet aan elkaar zijn verbonden, zoals bij stroom of gas. De regels over stadswarmte kunt u terugvinden in de Warmtewet. In de Warmtewet staan regels die de consument extra moeten beschermen.

Een geschil hebben met uw energieleverancier is erg vervelend, en dat moet snel opgelost worden. Daarom zijn veel energieleveranciers aangesloten bij een geschillencommissie. Voor u als consument betekent dit dat u uw klachten of het geschil kan voorleggen bij de Geschillencommissie Openbare Nutsbedrijven van de Stichting Geschillencommissies in Den Haag.

Als u hier gebruikt van wenst te maken dient u wel eerst de klachtenprocedure bij uw energieleverancier te doorlopen. Veel energieleveranciers hebben een eigen klachtenafhandeling die ook een hoop problemen kan oplossen.

Wanneer uw energieleverancier failliet gaat zal u automatisch overgezet worden naar een tijdelijke energieleverancier. Dit gebeurd automatisch en hierna kunt u zelf beslissen of u een andere energieleverancier kiest of bij deze tijdelijk leverancier blijft.

Ja, sinds 1 januari 2015 is het energielabel verplicht bij de verkoop van uw woning. Door middel van het energielabel krijgt de koper een beter inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Wanneer u uw woning verkoopt zonder energielabel kunt u beboet worden met een bedrag oplopend tot wel €405,00! Lees hier meer over het energielabel.

Apps

De Regelneef App van Energiedirect.nl is onlangs gelanceerd en scoort zeer goed in beide App stores. Met een gemiddelde score van 3,8 uit 5,0 is de Regelneef van Energiedirect.nl de beste energie app van 2024.

Een algemene energie app van uw energieleverancier laat voornamelijk uw verbruik zien, en wat dit kost. Met een energieverbruiksmanager app krijgt u over het algemeen meer gegeven te zien. Zo kunt u zien op welke momenten er energie wordt verbruikt en door welke apparaten.

Duurzaamheid

Over het algemeen is groene energie bijna altijd even duur als gewone grijze energie. Dit komt omdat de overheid groene energie subsidieert. Dus ondanks dat het meer geld kost om groene energie op te wekken zal het op uw energierekening weinig verschil maken. Bent u op zoek naar een echt groene energieleverancier?

Wat voor soort energie u geleverd krijgt staat omschreven in het energie-etiket van uw energieleverancier. Elk jaar, na 1 mei, ontvangt u het energie-etiket van uw energiebedrijf bij uw jaarrekening. De stroometiketten kunt u ook vinden op onze website, ga hiervoor naar het bedrijfsprofiel van de desbetreffende energieleverancier. En wilt u weten welke energieleveranciers echt groen zijn? Bekijk dan hier de uitkomsten van een onderzoek naar de duurzaamheid van energiebedrijven.

Zonnepanelen kennen in het algemeen veel voordelen. U werkt namelijk mee aan een schonere toekomst en u bespaart eenvoudig op uw energierekening. Maar zonnepanelen zijn best duur, en ze kunnen flink verschillen qua prijs. Per zonnepaneel bent u in veel gevallen ongeveer €500,00 kwijt (285wp).

Op het stroometiket kunt u lezen hoe duurzaam de geleverde energie is. In een overzicht ziet u hoe groot het aandeel per energiebron is. Het stroometiket moet elk jaar na 1 mei bij uw jaarafrekening verstrekt worden. Alle stroometiketten worden gecontroleerd door de ACM.

Een Energiesubsidie is een subsidie die kan worden verleend aan onder andere woningbezitters, huurcorporaties, particuliere en bedrijven. Door middel van de Energiesubsidie wordt het mogelijk gemaakt om energie te besparen en duurzamer te leven.

Hernieuwbaar gas is gas dat is opgewekt uit zogenaamde hernieuwbare bronnen. Dit betekent dat de grondstoffen waarmee het gas opgewekt wordt, uit bronnen komen die zich binnen afzienbare tijd vernieuwen en niet op raken door het gebruik. Hernieuwbaar gas kan onder meer opgewekt worden door middel van GFT afval, houtsnippers en mest.

In onze energievergelijker vindt u enkele zeer duurzame energieleveranciers waaronder Qurrent, Greenchoice, en Pure Energie. Door middel van de energievergelijker kunt u dus ook energieprijzen vergelijken op basis van duurzaamheid.

Het controleren van de stroom-etiketten wordt elk jaar gedaan door de overheid. Zo weet u zeker dat wat in het stroom-etiket staat ook echt klopt. In het stroom-etiket van uw energieleverancier wordt onder andere behandeld voor hoeveel procent de energie wordt opgewekt door middel van kolen, aardgas, de zon, en kerncentrales.

Dynamische energetarieven

Uit onderzoek is gebleken dat dynamische tarieven over het algemeen goedkoper zijn dan vaste tarieven. Dit is dan ook het grootste voordeel.

Uit onderzoek is gebleken dat dynamische tarieven over het algemeen goedkoper zijn dan vaste tarieven. Dit is dan ook het grootste voordeel.

Afhankelijk van uw energieleverancier zal u een voorschot betalen, of uw werkelijke maandelijkse kosten. Hoe hoog beide liggen zal bepaald worden door uw gemiddelde verbruik en historische energietarieven.

De actuele inkoopprijzen voor stroom zijn altijd inzichtelijk via een app of de website van uw energieleverancier. De dagprijs voor gas wordt elke dag om 15:00 bekend gemaakt.

Bij de meeste energieleveranciers met dynamische tarieven betaalt u de inkoopprijs voor energie, zonder opslag. De energieleverancier zelf verdiend alleen geld aan de maandelijkse leveringskosten die ze rekenen. Deze liggen vaak rond de €5,- per product per maand.

Sommige energieleverancier verdienen hiernaast nog wat geld met het verkopen van producten of aanverwante diensten. Hierbij kunt u denken een laadpalen, slimme meter, zonnepanelen, etc.

Energie opwekken

Nee, overstappen is dan niet nodig. Het kan wel slim zijn om te kijken of andere energieleveranciers eventueel een hogere terugleververgoeding bieden. Daarnaast is overstappen bijna in elk geval voordelig, en dus vaak een slimme keuze.

Salderen is een ander woord voor de vergoeding die u krijgt voor het terugleveren van energie aan het energienetwerk. Op uw eindafrekening van uw energieleverancier staat hoeveel energie in kWh u hebt verbruikt en hoeveel u hebt geleverd aan het netwerk. De hoeveelheid energie die u hebt geleverd wordt van uw totale verbruik afgetrokken, dit heet salderen.

De terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. Wanneer u veel energie produceert is het slim om ook energieleveraciers te vergelijken op basis van terugleververgoedingen. Maar wat is nu een eerlijke teruglevergoeding? Nou, in principe zijn alle terugleververgoedingen al het goed is eerlijk. De ACM houdt namelijk toezicht op de hoogte van de terugleververgoedingen. Mocht de ACM de vergoedingen van een energieleverancier niet eerlijk vinden, dan zal zij maatregelen nemen. Lees hier meer over het salderen en terugleveren van energie.

Ga in overleg met uw energieleverancier en geef aan dat u graag energie wil terugleveren. Maak hiervan ook melding bij uw netbeheerder. (Dit kan eenvoudig online) Wanneer u wilt gaan terugleveren heeft u geen nieuw energiecontract nodig.

Bij het terugleveren van energie op het netwerk is een analoge of digitale meter nodig, bijvoorbeeld een Ferraris-meter of een slimme digitale meter. De Ferraris-meter loopt vanzelf terug als u energie aan het netwerk levert. De slimme meter registreert ook de hoeveelheid teruggeleverde energie. Wanneer u meer energie teruggeleverd dan u verbruikt dan is het verstandig om te kiezen voor een slimme meter. Deze registreert namelijk nauwkeurige hoeveel energie u terug levert aan het netwerk. Lees hier meer over een slimme meter.

Energierekening

In de opbouw van de energierekening bent u het vast wel eens tegengekomen; de heffingskorting. Maar wat is de heffingskorting nou precies?

In het kort is dit een jaarlijkse korting op de energiebelasting die u over stroom en gas betaalt. Deze korting geldt momenteel enkel nog voor aansluitingen met een verblijfsfunctie.

De heffingskorting wordt elk jaar opnieuw vastgesteld en kan stijgen maar ook dalen.

Het vastrecht is een vast maandelijks bedrag dat u als consument betaalt aan uw energieleverancier. Uw verbruik heeft geen effect op deze kosten, het zijn vaste kosten die ook wel administratiekosten genoemd worden. Deze kosten worden in rekening gebracht voor onder andere de meterhuur, administratie en de meter-opname. De vastrechtkosten kunnen per energiepakket en energieleverancier flink verschillen. Lees hier meer over vastrechtkosten.

In principe is er niet één goedkoopste energieleverancier. Dit komt omdat de kosten afhankelijk zijn van vaste kosten (vastrecht) en variabele kosten (energietarieven). Welke energieleverancier voor u het goedkoopste is afhankelijk van uw persoonlijke energieverbruik. Wilt u zeker zijn van de laagste prijs? Dan kunt u het beste energiepakketten vergelijken op basis van energieverbruik. Lees hier meer over het vinden van de goedkoopste energieleverancier!

Energieverbruik

Een gemiddeld Nederlands huishouden betaalt maandelijks rond de €461 aan gas, water en licht kosten in 2023. Door het prijsplafond zal de uiteindelijke energierekening gelukkig wel wat lager uitvallen. Hoe dit voor u is, hangt vooral af hoeveel energie u verbruikt en op welke momenten.

Netbeheer

Nee, dit is niet mogelijk. Per woongebied is één netbeheerder verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van het energienetwerk. U verandert dus alleen van netbeheerder wanneer u verhuist naar een gebied waar een andere netbeheerder actief is. Meer weten? Lees hier meer over de verschillende Nederlandse netbeheerders.

Nee, dit hoeft u niet te doen. Uw energieleverancier zorgt voor de administratieve afwikkeling van uw verhuizing. Deze zal uw nieuwe aansluiting ook melden bij de desbetreffende netbeheerder.

Opzeggen

Een energiecontract is gebonden aan een persoon, en niet aan een woonadres. Als u gaat samenwonen zal dus één van beide personen zijn of haar energiecontract moeten opzeggen. Het opzeggen van het energiecontract kan vaak telefonisch of eenvoudig online. Kijk op de website van uw energieleverancier voor meer informatie.

Als u samenwoont dan staat het energiecontract op één naam, en niet op één adres. Na een scheiding blijft dit energiecontract gewoon lopen op dat adres, ongeacht of iemand er blijft wonen en wie het is.  Als u gaat scheiden zal de partner zonder energiecontract zelf een energiepakket moeten afsluiten. Wanneer er wordt verhuist moet dit worden aangegeven bij de energieleverancier.

Wanneer u gaat overstappen naar een andere energieleverancier dan hoeft u niet zelf uw energiecontract op te zeggen. Tegenwoordig regelt uw nieuwe energieleverancier alle administratieve rompslomp. U hoeft alleen eenmalig uw meterstanden door te geven.

U hoeft uw energiecontract tijdens een verhuizing niet op te zeggen, in principe verhuist uw energiecontract gewoon mee. Een energiecontract is namelijk persoonsgebonden en niet adresgebonden. Wanneer u gaat verhuizen is het wel slim om opnieuw energieprijzen te vergelijken, en kan namelijk een hoop veranderen in uw verbruik. Wanneer u naar groter huis gaat zal u meer gas verstoken, en wanneer u met minder personen gaat wonen zal u bijvoorbeeld minder stroom verbruiken. En gaat u samenwonen? Dan zal één van beide het energiecontract op moeten zeggen.

Zorg wel altijd dat als u gaat verhuizen dat u uw verhuizing op tijd doorgeeft aan uw energieleverancier.

Ja, wanneer u gaat emigreren dient u uw energiecontract op te zeggen. Een energiecontract is persoonsgebonden, en niet adresgebonden. U zult dus zelf het energiepakket moeten opzeggen om nare rekeningen in de toekomst te voorkomen.

Overstappen

Over het algemeen kan een overstap in ongeveer één maand geregeld zijn. Het is wel mogelijk dat uw nieuwe energieleverancier rekening houdt met de afloopdatum van uw oude energiecontract, in dit geval kan het langer duren dan 1 maand. In deze gevallen zal uw nieuwe energieleverancier u tijdig op de hoogte stellen van de definitieve overstapdatum.

Ja, het overstappen naar een andere energieleverancier kost u niks. Uw oude en nieuwe energieleverancier regelen onderling de afhandeling en administratie. Let wel op, heeft u nog een energiecontract lopen? Dan kunt u te maken krijgen met een opzegvergoeding, dit zijn kosten omdat u voortijdig uw energiecontract opzegt. In sommige gevallen betaald uw nieuwe leverancier deze boete. Lees hier meer over de overstapvergoeding.

Als consument mag u zo vaak switchen van energieleverancier als u zelf wilt. Bij het overstappen is het wel verstandig om te bekijken of u niet te maken krijgt met een overstapboete, deze boete kunt u opgelegd krijgen wanneer u voortijdig uw energiecontract opzegt. In veel gevallen is het verstandig om te wachten tot u kosteloos kunt overstappen, in sommige gevallen betaalt uw nieuwe energieleverancier de opgelegde overstapvergoeding.

Energieleveranciers bieden vaak diverse verschillende energiepakketten. In sommige gevallen is het mogelijk dat een ander energiecontract voordeliger of beter is dan uw huidige energiecontract. In de meeste gevallen is het dan mogelijk om bij uw eigen leverancier te wisselen van energiepakket.

Voor meer informatie over deze specifieke vraag kunt u het beste bij uw huidige energieleverancier terecht, dit aangezien deze regels in veel gevallen kunnen verschillen.

Over het algemeen is het zo dat elk jaar overstappen het goedkoopste is. Dit komt omdat u dan elk jaar kunt profiteren van een voordelige energie aanbieding. Ook uit meerdere onderzoeken blijkt dat elk jaar overstappen loont, loyale klanten betalen vaak het meest! Wilt u ook besparen op energiekosten? Maak dan ook de keuze om van energieleverancier te veranderen.

Ja, dat kan. De bedenktijd bij koop op afstand is 14 kalenderdagen. Binnen 2 weken mag u uw aanmelding dus nog annuleren zonder opgaaf van reden. Deze regel is vanuit de overheid vastgelegd en dient ter bescherming van de consument. Dus komt u nog een betere aanbiedingen tegen binnen 14 werkdagen? Dan kunt u uw aanmelding ongedaan maken en overstappen naar het andere energiepakket.

Wanneer u verhuist kunt u tegelijkertijd ook overstappen van energieleverancier. Wanneer u een energiecontract met een vaste loopduur heeft dan kunt u wel te maken met een overstapvergoeding. Is uw energiecontract al verlopen? Dan bent u vrij om kosteloos over te stappen naar een ander energiebedrijf. Hierbij moet u wel rekening houden met een opzegtermijn van 30 dagen, deze is wettelijk vastgelegd.

Wanneer u gaat verhuizen zal u na uiterlijk 2 maanden na uw definitieve verhuizing een eindafrekening ontvangen van uw energieleverancier. Wanneer u de eindafrekening ontvangt is het altijd belangrijk om de gegevens en eindmeterstanden te controleren. Als iets niet klopt kunt u in beklag gaan bij uw energieleverancier.

Tarieven

Vergelijkservice

Normaliter kunt u tussen de 20 en 30 energieleverancier vergelijken via onze website. Helaas is het aanbod sinds de energiecrisis drastisch afgenomen. Ondanks dit proberen wij u altijd de beste vergelijkmogelijkheden te bieden.

Ja. Wij hebben geen speciale banden met specifieke energieleveranciers waardoor wij 100% objectief de markt kunnen vergelijken.

Verhuizen

Bent u het doorgeven van uw verhuizing vergeten? Wacht dan niet langer en bel direct uw energieleverancier! Wanneer u echt te laat bent met het doorgeven dan zou het kunnen dat u in uw nieuwe woning nog geen energie geleverd krijgt. Ook zal uw huidige energielevering doorlopen aangezien uw verhuizing nog niet is verwerkt, ook dit kan extra kosten met zich meebrengen.

Voorschot

Door middel van het voorschotbedrag betaalt u elke maand een klein deel van uw jaarlijkse energierekening. Het voorschotbedrag wordt aan het begin van het jaar geschat aangezien uw energieleverancier nooit precies weet hoeveel gas en stroom u gaat verbruiken. Het bedrag wat u betaald als voorschotbedrag wordt vastgesteld door uw energieleverancier en aan het einde van het jaar vergeleken met uw werkelijke verbruik. Het verschil tussen deze twee bedragen krijgt u terug of betaalt u extra. Lees hier meer over het voorschotbedrag.

Zakelijk

In principe heeft u als zakelijke klant geen recht op een bedenktijd, alleen consumenten kunnen terugvallen op 14 dagen bedenktijd. In sommige gevallen geven energieleverancier deze bedenktijd wel. Of dit zo is in uw geval, kunt u terug vinden in de algemene voorwaarden van uw energiepakket. Kunt u hier niets vinden? Neem dan contact met uw energieleverancier op! Deze kan u het beste helpen met specifieke vragen of voorwaarden en opzegregels.

Inhoudsopgave