Jaarafrekening

jaarafrekening-energie-energieleverancier

Elk jaar ontvangt u hem, de jaarafrekening van uw energieleverancier. Op de jaarafrekening ziet u uw werkelijke energieverbruik en wat hiervoor de exacte kosten zijn. Dit gaat om de kosten voor uw verbruik maar ook voor uw aansluiting, het transport, meterhuur, heffingen en energiebelasting. Lees hieronder alles over de jaarafrekening.

 

Hoe wordt de jaarafrekening berekend?

Uw energieleverancier bepaald uw totale verbruik op basis van uw meterstanden, en hiermee stelt het de jaarafrekening op. De meterstanden kunnen op 3 verschillende manieren worden vastgesteld. U geeft de meterstanden zelf door, er komt een meetbedrijf bij u thuis kijken of uw meterstanden worden op afstand uitgelezen door middel van uw slimme meter. Wanneer dit niet lukt omdat u bijvoorbeeld uw meterstanden te laat doorgeeft dan schat uw energieleverancier uw meterstanden. Hierdoor is de jaarafrekening niet accuraat en betaald u eventueel te veel.

 

Wat te doen bij een te hoge jaarafrekening?

Wanneer u het niet eens bent met uw jaarafrekening, dan kunt u enkele stappen ondernemen. Het is natuurlijk best mogelijk dat uw energiebedrijf een fout heeft gemaakt en dit voor u kunt oplossen. Even contact opnemen en uw verhaal uitleggen dus. Wanneer uw leverancier dit niet goed oppakt kunt u een klacht indienen. In de Algemene Voorwaarden van uw energieleverancier staat hoe u bezwaar kun maken, vaak kunt u een (aangetekende) brief sturen met uw klacht. Wanneer er nog geen goede oplossing komt kunt u uw klacht aangeven bij de Geschillencommissie. De Geschillencommissie beslist wie gelijk heeft. Wanneer u hier gebruik van wilt maken moet u wel rekening houden met klachtengeld, een vergoeding voor de ondersteuning bij uw klacht. Lees meer op de website van de Geschillencommissie.

 

Overstappen van energieleverancier

Wanneer u niet tevreden bent over de service van uw energieleverancier dan is het natuurlijk ook de hoogste tijd om over te stappen van energieleverancier. Wanneer u geen vast contract heeft kan dit binnen een maand en gratis, tevens profiteert u vaak van voordeligere energietarieven.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.