Aansluitcapaciteit

Aansluitcapaciteit Stroom- en Gasmeter

De aansluitcapaciteit, ook wel aansluitwaarde, geeft aan hoeveel ampère elektriciteit of kubieke meter gas maximaal per uur door uw aansluiting kan. Bij stroom gaat het om de maximaal toegelaten hoeveelheid in ampère dat normaliter wordt begrensd met zekeringen. Bij gas geeft dit om de hoeveel kubieke meters dat door de aansluiting kan stromen.

Het is belangrijk dat uw energiemeter of uw gasmeter goed past bij uw aansluitcapaciteit. Anders kan u namelijk problemen tijdens de levering ervaren. Bekijk in onderstaande tabellen bij welk verbruik welke aansluitwaarde of gasmeter past. Neem bij twijfel contact op met uw energieleverancier.

 

Wat voor stroommeter heb ik nodig?

Over het algemeen hebben Nederlandse huishoudens aan een standaard aansluitwaarde van 3 x 25 voldoende. In bijzondere gevallen kan dit echter niet voldoende zijn. Ook voor bedrijfspanden of industriepanden worden er vaak grotere aansluitingen gebruikt. In onderstaande tabel kunt u terugvinden welke aansluitwaarde belangrijk is bij uw jaarlijkse stroomverbruik.

Jaarverbruik (kWh)Aansluitwaarde (Ampère)
0 - 15.0003 x 25
15.000 - 25.0003 x 35
25.000 - 40.0003 x 50
40.000 - 80.0003 x 63
80.000 of meer3 x 80 of meer

 

Na de aanschaf van een product dat veel stroom vraagt kan het nodig zijn om netbeheerder de zekeringen te laten vervangen voor zwaardere types. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om een zwembad, sauna, warmtepomp of verwarmde vijver. In dit geval zal uw netbeheerder bijvoorbeeld de 3 x 25 zekeringen vervangen voor 3 x 35 of 3 x 50 zekeringen. In extreme gevallen kan het zelf zo zijn dat u over moet gaan op een zwaarder meter. Al is deze kans erg klein.

 

Wat voor gasmeter heb ik nodig?

Ontvangt u ook gas op uw leveradres? Dan heeft uw verbruik invloed op welke gasmeter u nodig hebt. In onderstaande tabel kunt u aflezen welke gasmeter nodig is voor uw huidige jaarverbruik.

Jaarverbruik (m3)Type gasmeter
0 - 10.000G6
10.000 - 15.000G10
15.000 - 30.000G16
30.000 of meerG25 of groter

 

In bovenstaande tabel is onder andere af te lezen dat u een G4 gasmeter nodig hebt bij een verbruik tot 10.000 m3 per jaar. Een G4 meter wordt in veel huishoudens gebruikt en laat maximaal 6 m3 gas door per uur. Zwaarder type meters als de G10 en G16 laten tot wel 10 of 15 m3 gas per uur door. Wanneer u plotseling meer gas gaat verbruiken kan het mogelijk zijn dat u moet switchen van gasmeter.

 

Aansluiting op het energienetwerk

Door middel van uw stroom- en gasmeter wordt u aangesloten op het energienetwerk. Alleen uw netbeheerder mag uw aansluiting op het netwerk aanleggen. Vanuit de overheid is besloten dat uw netbeheerder verplicht is u aan te sluiten op het netwerk. Met een maximum termijn van 18 weken. Hiervoor heeft de overheid ook en maximum prijs opgesteld. Hoe groter uw meter is, hoe duurder deze wordt.

De kosten die uw netbeheerder hanteert kunt u het beste terugvinden op hun website. Zo schrijft Liander op hun website dat een vaste nieuwe aansluiting voor stroom (3 x 25) €792,01 inclusief btw kost. En voor een nieuwe vaste aansluiting op het gasnetwerk rekent het €943,32 voor een G4 gasmeter inclusief 25 meter aansluitleiding.

 

Te grote of kleine aansluiting

Wilt u uw aansluiting laten vergroten of verkleinen? Dit kan uw netbeheerder regelen. Vraag in dit geval om een offerte voor de aanpassing. Op deze manier weet u van te voren hoeveel de werkzaamheden gaan kosten. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt overigens elk jaar ook een maximum prijs voor aanleggen of wijzigen van een aansluiting op het net. Hierdoor zijn de kosten altijd begrenst tot een bepaald maximum. In het geval dat er een oude aansluiting moet worden verwijderd kan er wel nog een extra toeslag gevraagd worden. Ook dit zal vooraf op de offerte vermeld worden.

De kosten die uw netbeheerder hanteert kunt u het beste terugvinden op hun website. De kosten voor een wijzigen van een aansluiting zijn overigens een stuk lager dan die voor de plaatsing van een nieuwe. Zo rekent netbeheerder Liander bijvoorbeeld €133,77 voor het verlichten van een stroom aansluiting (2016). Daarnaast kunt u bijvoorbeeld uw G6 meter laten verlichten tot een G4 meter voor €116,16. Het verlichten van de overige gasmeters is overigens al een stuk duurder. Dit ligt al snel tussen de €600,00 en €1000,00 inclusief het aanpassen van de aansluitleiding.

 

Aansluiting op het warmtenet

Wilt u aangesloten worden op een bestaand warmtenet? Dan betaalt u hiervoor eenmalig een bedrag. Ook dit bedrag wordt jaarlijks door de ACM vastgesteld. Dit bedrag staat gelijk aan het bedrag dat de netbeheerder vraagt voor de aansluiting of het gasnetwerk. Wanneer u overigens aangesloten wilt worden op een nieuw warmtenetwerk dan ligt het net even anders. In dit geval bepaald de ACM geen maximumkosten. Overigens zijn deze kosten vaak al verwerkt in de totaalprijs van de woning.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

koen-verkerk-goedkope-energie-en-gas
Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

X (Twitter)

Inhoudsopgave