Gasmeter

De gasmeter is het apparaat dat de hoeveelheid aardgas meet die u verbruikt. Over het algemeen vindt u de gasmeter in de meterkast. Waar ook de meter voor stroom en soms ook de meter voor water zit. Er zijn verschillende type gasmeters. Welke u hebt hangt voornamelijk af van de aansluitcapaciteit die is vereist voor uw woning of pand. De meeste Nederlandse huishoudens hebben een G4 gasmeter die een maximum van 6 m3 aardgas per uur doorlaat. Naast de G4 gasmeter zijn er nog diverse andere type meters die meer gas door kunnen laten. Deze zijn eventueel nodig wanneer er bijvoorbeeld meer water verwarmt moet worden voor bijvoorbeeld zwembaden of vijvers.

 

Gasmeter installeren of wijzigen
Enkele oude gasmeters

 

Soorten gasmeters

Veel gebruikte gasmeters zijn de type G4 (maximaal 6 m3 gas per uur) en de G6 (maximaal 10 m3 gas per uur). De G4 gasmeter is de goedkoopste variant en is vaak voldoende voor Nederlandse woningen. De G6 gasmeter is iets duurder en beter geschikt voor panden met een groter gasverbruik. Naast de G4 en G6 gasmeters bestaan er ook nog G10, G16 en G25+ gasmeters. Deze worden eerder verbruikt voor industriële doeleinde. In Nederland heeft iedere gasaansluiting een unieke 18-cijferige code, dit noemen we ook wel de EAN code.

Jaarverbruik (m3)Type gasmeter
0 - 10.000G6
10.000 - 15.000G10
15.000 - 30.000G16
30.000 of meerG25 of groter

 

Gasmeter aansluiten

Uw netbeheerder kan voor u een gasmeter aansluiten. Hierbij geldt over het algemeen dat de kosten hoger zijn voor grotere meters. Wat we wel kunnen zeggen is dat de kosten flink kunnen oplopen. Zo rekent Liander €943,32 voor de aansluiting van een G4 gasmeter inclusief aansluitleiding. Wat u precies kwijt bent voor een aansluiting kunt u op de website van uw netbeheerder terug vinden. Ook is het mogelijk om een offerte op maat aan te vragen. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

 

Gasmeter vergroten of verkleinen

Wanneer uw aansluiting te groot of te klein is kunt u deze ook laten wijzigen. Ook dit kunt u door uw netbeheerder laten doen. Over het algemeen liggen deze kosten wel een stuk lager dan een nieuwe aansluiting. Zo kunt u een G6 gasmeter laten verlichten tot een G4 meter voor €116,16 (2017). Benieuwd wat u kwijt bent aan kosten? Vraag dan een offerte op bij uw netbeheerder voor gas.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website | + berichten

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

Twitter

Inhoudsopgave